Σ. Χατζημιχαήλ στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: 'Αδικη η Κριτική στην ΔΕΗ- Αναγνωρίζουμε τα Λάθη μας

Σ. Χατζημιχαήλ στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Αδικη η Κριτική στην ΔΕΗ- Αναγνωρίζουμε τα Λάθη μας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 9 Μαΐου 2019 - 16:41

Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αργά το απόγευμα, η νέα Ημερίδα του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα «Οι Προκλήσεις στη Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel με μεγάλη συμμετοχή των ειδικών του κλάδου και παρουσία πλήθους ενδιαφερομένων.

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, στην οποία παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του ηλεκτρισμού και αναλύονται οι βασικές παράμετροι που αφορούν στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, ξεκίνησε με τα εισαγωγικά σχόλια του κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, Προέδρου του Ινστιτούτου καθώς και του κ. Ανδρέα Πετροπουλέα, Διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison και Προέδρου της Επιτροπής Ηλεκτρισμού του ΙΕΝΕ.

Οι εργασίες της πρώτης συνεδρίας άρχισαν με την ομιλία του κ. Σωτήρη Χατζημιχαήλ, Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ.

Ο κ. Χατζημιχαήλ εμφανίστηκε απολογητικός, αν αναλογιστεί κανείς και την περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η Επιχείρηση μετά την ανακοίνωση της μεγάλης τρύπας στον ισολογισμό της.

«Η ΔΕΗ παραδέχεται τα λάθη της. Έχουμε αργήσει πολύ», τόνισε και πρόσθεσε πως είναι αναπόφευκτο να διεισδύσει στην αγορά φυσικού αερίου. «Το κάνουν όλοι, γιατί να μη το κάνουμε και εμείς», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, ακόμη και στο ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, λέγοντας πως η Επιχείρηση αναπτύσσει ήδη δομές προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Χατζημιχαήλ στράφηκε μετά στα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ, δηλαδή, στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων της.  

«Δεν σφυρίζουμε αδιάφορα, άσχετα με το τί μπορεί να δείχνουμε προς τα έξω», είπε και πρόσθεσε ότι η πώληση πρέπει να ολοκληρωθεί αφενός επειδή αποτελεί νομοθετική απαίτηση της ΕΕ, αλλά και για πιο πρακτικούς λόγους, επειδή βολεύει την ΔΕΗ στην στροφή που πραγματοποιεί προς τις ΑΠΕ.

Τόνισε δε πως εάν είχε ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων στην Μεγαλόπολη και την Μελίτη, η Επιχείρηση θα μπορούσε να έχει συμμάχους και όχι ανταγωνιστές και υπενθύμισε στους συνέδρους ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να πωλήσει υπό οιουσδήποτε όρους, όπως μπορεί να κάνει μια ιδιωτική εταιρεία και τούτο λόγω της σχέσης με της με το ελληνικό δημόσιο. «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ένα fire sale», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια θέση της διοίκησης της Επιχείρησης, πως την παράταση στο χρονοδιάγραμμα της πώλησης ζήτησαν οι ίδιοι οι επενδυτές. "Είναι άδικη η κριτική που δέχεται η ΔΕΗ", τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των υφισταμένων μονάδων Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα 5 και κατέληξε, λέγοντας πως «είμαστε σε θέση να κάνουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια που απομένουν πιο αποδοτικά και πιο ανταγωνιστικά”.

Ακολούθως μίλησε ο κ. Άρης Τασούλης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας, (EnEx) ο οποίος αναφέρθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς «4 αγορές», δίνοντας έμφαση στην περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας κατά τους θερινούς μήνες (Dry Run).