Το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, Ε.Μ.Π. σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πλωτών Κατασκευών και Συστημάτων Αγκύρωσης, Ε.Μ.Π., το Εργαστήριο Θαλάσσιας Τεχνικής και Θαλάσσιων Έργων, Α.Π.Θ. και το Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής, Παν. Πατρών, διοργανώνει το: 1o Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “Design and Management of Port, Coastal and Offshore Works” (DMPCO 2019). To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 8 – 11 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. 

Αντικείμενο του συνεδρίου που θα αναπτυχθεί μέσω 10 ειδικών θεματικών ενοτήτων είναι ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η διαχείριση λιμενικών, παράκτιων και υπεράκτιων έργων με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στην προσαρμογή τους σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής. Ταυτόχρονα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ενώ στο πλαίσιο ειδικών συνεδριών με προσκεκλημένους ομιλητές θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στη Γαλάζια ανάπτυξη, την προοπτική δημιουργίας Πράσινων Λιμένων και την ενίσχυση των θαλάσσιων μεταφορών μέσω της ανάπτυξης ανταγωνιστικών λιμενικών συστημάτων της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου.

Παράλληλα έχουν προετοιμαστεί συζητήσεις σε 2 στρογγυλά τραπέζια στα οποία θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στις προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης:

·  για την παροχή λιμενικών υπηρεσιών και κοινών κανόνων για τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων μέσω του ευρωπαϊκού κανονισμού 2017/352 (Τετάρτη 8 Μαΐου, 14:00-16:00)

·  του θαλάσσιου τουρισμού, μέσω της διοργάνωσης ιστιοπλοϊκών αγώνων διεθνούς κύρους, America’s cup, the Ocean Race, κ.τ.λ. (Παρασκευή 10 Μαΐου, 12:30-14:30).

Επίσης την Παρασκευή 10 Μαΐου (15:30-16:30) θα διεξαχθεί Debate μεταξύ των αν. υπουργών κ.κ., Σ. Φάμελου και Ν. Σαντορινιού με θέμα το συνδυασμό ανάπτυξης και κοινωνικής νησιωτικής πολιτικής για τα ελληνικά νησιά.