Σ. Χατζημιχαήλ στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: "Η ΔΕΗ Έχει τις Μεγαλύτερες Ευθύνες για το Μη Άνοιγμα της Αγοράς"

Σ. Χατζημιχαήλ στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Η ΔΕΗ Έχει τις Μεγαλύτερες Ευθύνες για το Μη Άνοιγμα της Αγοράς
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 11 Μαΐου 2019 - 12:00

Ισχυρή δόση αυτοκριτικής και απολογητικό ύφος χαρακτήρισαν την ομιλία του κ. Σωτήρη Χατζημιχαήλ, Γενικού Διευθυντή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ, στη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας Ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με θέμα: «Οι Προκλήσεις στη Λειτουργία της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με μεγάλη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών του κλάδου και παρουσία πλήθους ενδιαφερομένων.

O κ. Χατζημιχαήλ υποστήριξε τη θέση πως για την αποτυχία του ανοίγματος της αγοράς, η ευθύνη βαρύνει όλους τους εμπλεκομένους σε αυτή και παραδέχτηκε ότι τις περισσότερες τις έχει η ΔΕΗ. «Δεν αποδεχθήκαμε ποτέ αυτό το περίφημο άνοιγμα της αγοράς, όντας ένα μονοπώλιο για πάνω από 50 χρόνια. Το άνοιγμα της αγοράς δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την ΔΕΗ. Δεν διευκολύναμε ποτέ σε αυτήν την κατεύθυνση» και χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Enel στην Ιταλία.

«Το έχουμε μελετήσει επισταμένως ποτέ όμως δεν υλοποιήσαμε ένα ανάλογο σχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, το στέλεχος της Επιχείρησης είπε πως αποτελεί γάγγραινα για την ΔΕΗ που δημιουργήθηκε, τόσο λόγω της κρίσης, όσο και λόγω των λανθασμένων ενεργειών της. «Δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα γρήγορα, χρειάζεται υπομονή. Έχουν γίνει ενέργειες πάντα με κοινωνική ευαισθησία καθώς αυτό είναι κάτι που δεν το χάνει η ΔΕΗ εκ της φύσεως της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζημιχαήλ έθιξε μετά το ζήτημα του μεριδίου της ΔΕΗ στην εμπορία ρεύματος, λέγοντας πως το πλαίσιο είναι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ περί μείωσης του μεριδίου της, έως τα τέλη του έτους και πως αυτό, υποτίθεται, ότι θα επιτευχθεί μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. «Δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος με αυτό το σύστημα. Λόγω των ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αιμορραγεί ακατάσχετα. Αυτή η δομή ανοίγματος της λιανικής δεν είναι βιώσιμη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Αλλά και αν σταματήσουν τα ΝΟΜΕ στο τέλος του 2019, θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας οι μικροί εναλλακτικοί πάροχοι. Με την διατήρηση του εν λόγω μέτρου δημιουργούμε μια ρυθμιζόμενη απελευθέρωση της αγοράς. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: Μετά τα ΝΟΜΕ τι;», αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Όσον δε αφορά στο τί η ΔΕΗ θεωρεί ως ποσοστό της στην αγορά, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως η κριτική της Κομισιόν είναι ότι υιοθετεί πρακτικές εγκλωβισμού ορισμένων κατηγοριών που εντούτοις κανείς δεν θέλει από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς και πρόσθεσε: «Είχαμε επεξεργαστεί την πώληση του πελατολογίου της ΔΕΗ. Ήταν μια λυσιτελής διαδικασία που θα απελευθέρωνε μεγάλα κομμάτια πελατολογίου και η ΔΕΗ θα είχε και έσοδα από αυτή την διαδικασία. Νομίζω θα πρέπει να την επαναφέρουμε καθώς δεν σκέφτομαι άλλη λύση. Για να μπορέσει να επανέλθει η λύση του χαρτοφυλακίου πελατών, θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της αγοράς που γενικά δεν δείχνουν θετικές διαθέσεις σε μια τέτοια λύση».

Ερχόμενος στο κρίσιμο θέμα για τα τιμολόγια για τους καταναλωτές, το στέλεχος της Επιχείρησης είπε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησής τους όπως έχει πει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης. «Οι πελάτες λένε ότι είναι υψηλά και οι προμηθευτές ότι είναι πολύ χαμηλά. Τα τιμολόγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για την απώλεια πελατών, αυξάνοντάς τα. Βέβαια αυτό πρέπει να προκύπτει εξωγενώς και όχι η ΔΕΗ να προσπαθεί να το κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Από εδώ και πέρα η συνέχιση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ θα είναι επώδυνη όχι μόνο για την ΔΕΗ αλλά και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε, μετά, διεξοδικά στο ζήτημα  του καθεστώτος υπό το οποίο θα πρέπει να λειτουργεί η Επιχείρηση, λέγοντας πως η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο μεν, αλλά να λειτουργεί και σαν κανονική εταιρεία και εστίασε σε τρείς βασικές παραμέτρους:

Πρώτον στις προσλήψεις, όπου ανέφερε πως: «Μέσω των προσλήψεων θέλουμε να μειώσουμε το κόστος μας. Αυτό που λέει ουσιαστικά η συγκεκριμένη πρόταση είναι να φύγουν οι μεγαλύτεροι που λόγω ηλικίας καταλήγουν να έχουν μικρότερη παραγωγικότητα και υψηλότερους μισθούς και την θέση τους να πάρουν καινούργιοι, με μικρότερους μισθούς, που θα κάνουν την ίδια δουλειά με λιγότερο κόστος για την ΔΕΗ».  

Δεύτερον, στις προμήθειες, για τις οποίες είπε: «Ακολουθούμε τον κανονισμό του Δημοσίου. Η υποχρέωση να ακολουθούμε την εν λόγω διαδικασία, μας επιφέρει σημαντικές ζημιές λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια πρώτων υλών. Ιδιαιτέρως επιζήμιες οι καθυστερήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών» και

τρίτον, στο μισθολόγιο, υποστηρίζοντας πως είναι το βασικό εργαλείο διοίκησης που όμως έχει αφαιρεθεί από την ΔΕΗ. Το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί η ΔΕΗ την έχει ευνουχίσει. Πρέπει να τα δει η πολιτεία με πιο συγκεκριμένο τρόπο. Τα 3 παραπάνω είναι εργαλεία Διοίκησης.

Ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν της Επίχειρησης αναφορικά με τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: «Όταν έβρεχε ΑΠΕ εμείς ως ΔΕΗ κρατάγαμε ομπρέλα. Βέβαια, βήματα και κινήσεις γίνονται και μένει να αποδειχθούν όλα αυτά περί μεταστροφής του ενεργειακού μίγματος και κατανάλωσης της ΔΕΗ. Ο δρόμος των λιγνιτών έχει εξαντλήσει την πορεία του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χατζημιχαήλ ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αναφορά στο πρόβλημα με τους λιγνίτες, λέγοντας πως: « Ένα σημαντικό disruption της λιγνιτικής παραγωγής ήταν οι ΑΠΕ. Φθηνότερη δεν είναι από την λιγνιτική παραγωγή αλλά με την απόφαση της ΕΕ να επιδοτήσει τις ΑΠΕ έγιναν φθηνότερες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα disruption στην λιγνιτική παραγωγή. Αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την δούμε. Πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτών. Και βέβαια μπορούμε στη συνέχεια, όπως έγινε στις υπό πώληση μονάδες, να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα των μονάδων που θα μείνουν στα χέρια της ΔΕΗ. Πρέπει τα λιγνιτικά που μας απομένουν να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά».

«Δεν σφυρίζουμε αδιάφορα, άσχετα με το τί μπορεί να δείχνουμε προς τα έξω», είπε και πρόσθεσε ότι η πώληση πρέπει να ολοκληρωθεί αφενός επειδή αποτελεί νομοθετική απαίτηση της ΕΕ, αλλά και για πιο πρακτικούς λόγους, επειδή βολεύει την ΔΕΗ στην στροφή που πραγματοποιεί προς τις ΑΠΕ.

Τόνισε δε πως εάν είχε ολοκληρωθεί η πώληση των μονάδων στην Μεγαλόπολη και την Μελίτη, η Επιχείρηση θα μπορούσε να έχει συμμάχους και όχι ανταγωνιστές και υπενθύμισε στους συνέδρους ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να πωλήσει υπό οιουσδήποτε όρους, όπως μπορεί να κάνει μια ιδιωτική εταιρεία και τούτο λόγω της σχέσης με της με το ελληνικό δημόσιο. «Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ένα fire sale», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια θέση της διοίκησης της Επιχείρησης, πως την παράταση στο χρονοδιάγραμμα της πώλησης ζήτησαν οι ίδιοι οι επενδυτές. "Είναι άδικη η κριτική που δέχεται η ΔΕΗ", τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των υφισταμένων μονάδων Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα 5 και κατέληξε, λέγοντας πως «είμαστε σε θέση να κάνουμε τα λιγνιτικά εργοστάσια που απομένουν πιο αποδοτικά και πιο ανταγωνιστικά”.