Η Κίνα σχεδιάζει επενδύσεις - μαμούθ στους πράσινους τομείς σε τρίτες χώρες, ένα ακόμα βήμα για την απόλυτη κυριαρχία του Πεκίνου στον χώρο. Μία πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει την κινεζική στρατηγική για νέες επενδύσεις σε άλλα κράτη προκειμένου να διασφαλίσει το μεγάλο πλεονέκτημα που κατέχει στους αυξανόμενα ανταγωνιστικούς 

τομείς που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, το Μαρόκο, και η Ουγγαρία, είναι ορισμένες από τις χώρες που προσελκύουν τις πράσινες επενδύσεις της Κίνας. Σύμφωνα με την έρευνα του αυστραλιανού think tank Clean Energy Finance, η Κίνα ξεκίνησε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 110 δις δολάρια σε τρίτα κράτη εντός των οκτώ πρώτων μηνών του 2024. Συγκριτικά, οι κινεζικές επενδύσεις προς το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 12,5% το ίδιο διάστημα. Για το 2023, είχε καταγραφεί επίσης αύξηση ύψους 6%, μία τάση που αναδεικνύει τη σταδιακή επιστροφή της Κίνας στο παγκόσμιο επιχειρείν μετά την πανδημία. Αντιθέτως, ο διεθνής δείκτης ξένων επενδύσεων μειώθηκε κατά 2% το 2023, με την Κίνα να έχει μερίδιο 11% συνολικά.

Η εξωστρεφής στρατηγική της Κίνας έχει διττό ρόλο. Αφενός, οι κινεζικές επιχειρήσεις αποφασίζουν να μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής τους σε άλλες χώρες προκειμένου να αποφύγουν τους αυξανόμενους δασμούς που επιβάλλονται από μεγάλες αγορές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ. Χαρακτηριστικά, η Κίνα θα επενδύσει πάνω από 8 δις δολάρια για να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών στην Ουγγαρία, παρακάμπτοντας τους όποιους εμπορικούς περιορισμούς εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ.

Αφετέρου, η Κίνα επιθυμεί να διατηρήσει και να επεκτείνει το παγκόσμιο πλεονέκτημα που διαθέτει στους τομείς που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση. Από τον έλεγχο στην επεξεργασία του λιθίου με 65% της διεθνούς ισχύος, μέχρι την κατασκευή ηλιακών πάνελ με 80% της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας, η Κίνα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη της πράσινης αγοράς. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις σε άλλες χώρες βοηθούν το Πεκίνο να αυξήσει το διεθνές του αποτύπωμα στις αναπτυσσόμενες αγορές των πράσινων προϊόντων.

Ωστόσο, η πορεία της Κίνας έχει και εμπόδια. ΕΕ και ΗΠΑ εμφανίζονται όλο και πιο αποφασισμένες να μειώσουν την ψαλίδα με τον ασιατικό γίγαντα, πλήττοντας όχι μόνο τις εισαγωγές κινεζικών πράσινων προϊόντων εντός των συνόρων τους μέσω δασμών, αλλά και τις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ έχουν προσεγγίσει τους δύο μεγαλύτερους παραγωγούς λιθίου, Αυστραλία και Χιλή, προκειμένου να δυσκολέψει τις κινεζικές επιχειρήσεις από το αγοράζουν το ακατέργαστο λίθιο. Εντός αυτού του πλαισίου, ο διεθνής ανταγωνισμός για την παγκόσμια ηγεμονία της πράσινης οικονομίας αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω.