Α. Τασούλης στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Τα Δεδομένα και το Νέο Χρονοδιάγραμμα για το ΕΧΕ

Α. Τασούλης στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ: Τα Δεδομένα και το Νέο Χρονοδιάγραμμα για το ΕΧΕ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Σαβ, 11 Μαΐου 2019 - 15:22

Το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία των αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του target model αποτύπωσε, μιλώντας στην Ημερίδα του ΙΕΝΕ, ο κ. Άρης Τασούλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx).

O κ. Τασούλης ανέφερε ότι έχει προχωρήσει η στελέχωση και η οργάνωση των δύο εταιρειών εκκαθάρισης και διακανονισμού των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης των δύο εταιρειών.

Είπε, ακόμη, πως η ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων για το trading και το clearing αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές τους καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει πως στο 3ο τρίμηνο του έτους θα μπορούν να επικοινωνούν με τα συστήματα των συμμετεχόντων, ώστε να ανοίξουν οι πλατφόρμες προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία εξοικείωση με αυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Τασούλη, οι δοκιμές με τους συμμετέχοντες, στο πλαίσιο ενός εικονικού περιβάλλοντος, θα ξεκινήσουν  το φθινόπωρο αυτού του έτους, όπου θα κατατίθενται κανονικά οι προσφορές και το χρηματιστήριο θα τις επεξεργάζεται σαν να βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία.

Η προσδοκία των υπευθύνων του EnEx είναι να υπάρχει λειτουργικότητα για τους συμμετέχοντες έως τα τέλη του έτους.

Όμως, ένα από τα αγκάθια για τα οποία δεν έχει εξευρεθεί εισέτι η λύση και  που αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα, είναι τα θέματα λειτουργίας του συστήματος και η επικοινωνία με τα συστήματα του ΑΔΜΗΕ, αν και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα στις αρχές του επομένου χρόνου.

Όταν ολοκληρωθούν τα συστήματα του ΑΔΜΗΕ, θα πρέπει να δοκιμαστούν όλα μαζί. Υπό αυτό το πρίσμα, το 3ο  τρίμηνο του 2020 θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία οι νέες αγορές.

Ο κ. Τασούλης, ανέφερε, επίσης, πως το επόμενο βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί είναι το coupling με την Ιταλία. «Το ένα σκέλος είναι γραφειοκρατικό δηλαδή η προετοιμασία κειμένων που πρέπει να περάσουν από έγκριση από τους αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Το δεύτερο κομμάτι είναι η περίοδος δοκιμών που θα μπορούσαν να κρατήσουν από 4 έως 6 μήνες χωρίς να μπορούμε από τώρα να προσδιορίσουμε πόσο ακριβώς θα κρατήσει. Εκτιμούμε ότι πρέπει να κρατήσει σίγουρα 1 με 2 μήνες.

Το Market coupling με την Ιταλία θα μπορούσαμε να το δούμε από το Φθινόπωρο του 2020», είπε και πρόσθεσε πως το ευρωπαϊκό coupling προετοιμάζεται για την λειτουργία του υπό τα νέα δεδομένα, ώστε έως τα τέλη του 2020 να μπορούν να λειτουργούν η συζευγμένη αγορά, ενώ το coupling με τη Βουλγαρία, που είναι ο επόμενος στόχος, εκτίμησε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2021.