To ρεπορτάζ αρχίζει περιγράφοντας την κατάσταση στην Ολλανδία, τον άλλοτε μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ε.Ε., που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την πτώση της παραγωγής και την αυξανόμενη εξάρτηση από εισαγωγές. «Για εκατοντάδες traders ενέργειας, στελέχη επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και αναλυτές, που συγκεντρώθηκαν στο Άμστερνταμ αυτή την εβδομάδα για το Flame Conference, η Ολλανδία είναι η επιτομή της κάταστασης της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην Ευρώπη» αναφέρει και εξηγεί πως είτε για πρόκειται για αγωγούς από τη Ρωσία και τη Βόρεια Αφρική είτε για παραδόσεις από το Κατάρ και τις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότερο αέριο εισέρχεται στα εργοστάσια ηλεκτρικού ρεύματος, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρώπης.
Υπολογίζεται ότι η Ολλανδία πολύ σύντομα θα καταστεί καθαρός εισαγωγέας φυσικού αερίου, όπως επισημαίνει στο BBG o Kάρλος Τόρες, αντιπρόεδρος ανανεώσιμων αγορών της Rystad Energy. O ίδιος σημειώνει ότι τόσο η συγκεκριμένη χώρα όσο και οι υπόλοιπες της Ευρώπης αρχίζουν να εκμεταλλεύονται ολόενα και περισσότερο τις χαμηλές τιμές του LNG.
H Ρωσία εξακολουθεί να καλύπτει περί το 40% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό άεριο και συνεχίζει κανονικά την κατασκευή νέου αγωγού, που θα περνάει απευθείας στην Ευρώπη. Ωστόσο οι ΗΠΑ πιέζουν για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι εντείνονται οι προσπάθειες για κατασκευή τερματικών σταθμών υποδοχής LNG.
Οι εισαγωγές LNG της Ε.Ε. σκαρφάλωσαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, υπερδιπλασιαζόμενες το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, που περιορίζουν την ζήτησή του για θέρμανση. Η πλημμύρα αυτή των εισαγωγών έχει οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές.
Τα αποθέματα στην Ευρώπη είναι αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας και το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ολλανδία έχει υποχωρήσει 37% φέτος.
Το φθηνό LNG είναι σωτήριο σε μία περίοδο βραδείας ανάπτυξης και ακριβού πετρελαίου. Ο Τόρες επισημαίνει ότι η ήπειρος έχει τώρα την ευελιξία να εισάγει περισσότερο LNG σε χαμηλές τιμές και να το αποθηκεύσει. Έχει μάλιστα περιθώριο δύο ετών μπροστά της. Από το 2022 υπολογίζεται ότι οι τιμές θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται, καθώς θα ανακάμπτει σημαντικά και η ζήτηση από την Ασία.