Ανάπτυξη 2,2% εφέτος και το 2020 στην Ελλάδα προβλέπει η Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στην έκθεση της για τις οικονομικές προοπτικές στην ΕΕ. Όπως εκτιμά, ο ρυθμός αναπτύξεως στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί στο 2,2% τόσο εφέτος όσο και το 2020, μετά από άνοδο 1,9% το 2018. Η πρόβλεψις της είναι οριακά χαμηλότερη συγκριτικώς προς τις περυσινές εκτιμήσεις.

Όπως αναφέρει, η οικονομική ανάπτυξις που ξεκίνησε το 2017 συνεχίσθηκε το 2018, αν και με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τις προβλέψεις. Ο βασικός καταλύτης ήταν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ενώ θετική επίπτωση είχε και η ιδιωτική κατανάλωσις.

Ωστόσο, οι επενδύσεις και η δημόσια κατανάλωσις συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ρυθμούς αναπτύξεως. Η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και η υιοθέτησις μέτρων ελαφρύνσεως από τους Ευρωπαίους  πιστωτές, καθώς και πρόσφατες αναβαθμίσεις και η έξοδος στις αγορές, παρέχουν ένα περιορισμένο περιθώριο ενισχύσεως των κρατικών δαπανών, σημειώνει η EBRD.

Οι βελτιωμένες συνθήκες έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε διατηρήσιμη αύξηση των επενδύσεων. Από την άλλη η μείωσις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να επιταχυνθεί, σημειώνει η τράπεζα.

Τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία περιλαμβάνουν ενδεχόμενη παγκόσμια επιβράδυνση που θα επηρέαζε το ρυθμό ανόδου των εξαγωγών, ενώ το όποιο πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις η ενδεχόμενη αύξησις της αβεβαιότητας για την πορεία της χώρας θα μπορούσε να πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη, οδηγώντας σε χαμηλότερους ρυθμούς αναπτύξεως.