Η Αγορά Ανησυχεί για Ισραηλινό Χτύπημα στις Ενεργειακές Υποδομές του Ιράν –Τί Φοβάται το Ριαντ

Η Αγορά Ανησυχεί για Ισραηλινό Χτύπημα στις Ενεργειακές Υποδομές του Ιράν –Τί Φοβάται το Ριαντ
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2024 - 17:16

Την ώρα που οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται από το πρωί εν αναμονή της επικείμενης ανταπάντησης του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση που δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης, 1ης Οκτωβρίου 2024, με τα futures του Brent του διεθνούς benchmark να ξεπερνούν το –χαμηλό εισέτι- φράγμα των 75 δολαρίων ανά βαρέλι (ενδοσυνεδριακά, η τιμή για παραδόσεις επόμενου μήνα φθάνει στα 75,87 δολάρια ανά βαρέλι, στις 17:00 ώρα Ελλάδος), στην Σαουδική Αραβία, ορισμένοι ανησυχούν για την εξέλιξη των τιμών  του αργού, αλλά για άλλους λόγους.    

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε τους συναδέλφους υπουργούς του ΟPEC+ ότι αν οι άλλοι παραγωγοί συνεχίσουν να παραβιάζουν τις ποσοστώσεις που προβλέπονται στην υφιστάμενη συμφωνία των χωρών –μελών του διεθνούς καρτέλ, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κατρακυλήσουν στα 50 δολάρια ανά βαρέλι, ανέφερε την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη εκπροσώπους του ΟPEC οι οποίοι συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη, την περασμένη εβδομάδα.

Η προειδοποίηση του μπιν Σαλμάν ερμηνεύτηκε από τους παραγωγούς, στους οποίους αναφέρθηκε, ως συγκαλυμμένη απειλή ότι η Σαουδική Αραβία έχει κουραστεί να ασχολείται με όσους παρακάμπτουν τις συμφωνημένες ποσοστώσεις προς ίδιον όφελος και ότι, στο τέλος, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πόλεμο τιμών για να υπερασπιστεί το μερίδιό της στην αγορά, όπως εκτιμούν οι πηγές στις οποίες αναφέρθηκε η WSJ.

Mε λίγα λόγια, το μήνυμα του Σαουδάραβα υπουργού ήταν ότι «δεν έχει νόημα να προσθέτουμε περισσότερα βαρέλια εάν δεν υπάρχει χώρος γι' αυτά στην αγορά», υποστήριξε ένας εξ αυτών στην εφημερίδα.

Το αραβικό βασίλειο έχει αποδυθεί, το τελευταίο έτος, σε έναν σκληρό αγώνα προκειμένου να περιορίσει την προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές. Εκτός από το μερίδιό της στις περικοπές του ΟPEC+ που εφαρμόζονται από το περασμένο καλοκαίρι, η Σαουδική Αραβία κρατά, σε εθελοντική βάση, άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, εκτός αγοράς! Παράλληλα, τηρεί απαρέγκλιτα το σχέδιό της για παραγωγή περίπου 9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Όσον αφορά στις «άτακτες» χώρες στις οποίες αναφέρθηκε ο μπιν Σαλμάν, είναι το Ιράκ και το Καζακστάν, που προχώρησαν σε υπερπαραγωγή αργού και δεν τήρησαν το δικό τους μέρος της συμφωνίας.

Σημειώνουμε ότι το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC, ενώ το Καζακστάν δεν αποτελεί μέλος του καρτέλ.

Αλλά και η Ρωσία, η οποία δεν ανήκει, με τη σειρά της στον ΟPEC, έχει επίσης καθυστερήσει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε.

Οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η Σαουδική Αραβία είναι διατεθειμένη να υπομείνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τα περιορισμένα έσοδά της, στο πλαίσιο της στροφής στην πολιτική της να ανακτήσει μερίδιο της αγοράς, ενώ παράλληλα, εγκαταλείπει τον ανεπίσημο –διακηρυγμένο- στόχο της για επίτευξη τιμών του πετρελαίου πέριξ των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.

Επί του παρόντος και εξαιρουμένων των πολεμικών συμβάντων του τελευταίου 24ώρου στην Μέση Ανατολή, είναι αποκλειστικά η επιμονή ορισμένων παραγωγών του OPEC να υιοθετούν τακτικές διαρκούς υπερπαραγωγής που έχει συντείνει να διατηρούνται σχετικά χαμηλά οι τιμές του αργού, καθώς η αγορά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πλεονάζουσα τόσο από τα μέλη του καρτέλ, όσο και από εκείνα εκτός OPEC, που είναι ικανή να καλύψει την υποτονική ζήτηση.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που η Σαουδική Αραβία διεξήγαγε πόλεμο τιμών ήταν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας του Covid-19, το 2020, όταν το Ριαντ και η Ρωσία μάχονταν για να εξασφαλίσουν περισσότερο μερίδιο της αγοράς εν μέσω της καταρρέουσας ζήτησης που επέφερε ακόμη και αρνητικές τιμές στο αργό.


Βλ. Σχετικά: Πλήγματα σε Πετρελαϊκές ή και σε Πυρηνικές Εγκαταστάσεις του Ιράν Προαναγγέλλει το Ισραήλ