Άμεσα οι Διαβουλεύσεις ΤΑΙΠΕΔ -ΥΠΕΝ για τις Αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ & ΔΕΠΑ Εμπορίας

Άμεσα οι Διαβουλεύσεις ΤΑΙΠΕΔ -ΥΠΕΝ για τις Αποκρατικοποιήσεις ΕΛΠΕ & ΔΕΠΑ Εμπορίας
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 14 Μαΐου 2019 - 18:51

Θέμα ημερών είναι, κατά τα φαινόμενα, οι συζητήσεις ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το υπό ποιες προϋποθέσεις θα ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στις συζητήσεις αυτές αναμένεται να θιγούν οι όποιες εκκρεμότητες εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς και όσες έχουν ήδη επιλυθεί, ώστε, αφενός μεν να αξιολογηθούν, αφετέρου, δε, να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

 

Το πρόβλημα με την ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει η στάση των ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της επιχείρησης φυσικού αερίου, ενώ ανοικτό είναι, επίσης και το θέμα της πρόσληψης του εργατικού δυναμικού που θα τα στελεχώσουν. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης φέρεται, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές να ζήτησε από τους καθ’ ύλην αρμοδίους να δρομολογήσουν άμεσα τις διαδικασίες των προσλήψεων, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τις διοικήσεις των θυγατρικών της ΔΕΠΑ, ήτοι, τις ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής και Φυσικό Αέριο.

Σε περίπτωση που αποσαφηνιστεί ο κομβικός ρόλος των ΕΛΠΕ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τότε το ΤΑΙΠΕΔ, θα μπορέσει, έως τα τέλη αυτού του μήνα, να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 50,1% της επιχείρησης.

Στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων έχουν διαμηνύσει πως αναμένουν να ξεκαθαρίσουν οι όροι πώλησης, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα επιδιώξουν την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής τους στην επιχείρηση φυσικού αερίου, ή αν θα διαθέσουν το μερίδιο τους και απεμπλακούν από την επένδυσή τους. Παράλληλα, ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ θα προβλέπει και δικλείδες ασφαλείας, που θα εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των υποψηφίων διεκδικητών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, είτε κατέχουν  προνομιακή θέση, όπως τα ΕΛΠΕ - ελέγχουν το 35% των μετοχών- είτε όχι. Πρακτικά, ακριβώς επειδή τα ΕΛΠΕ κατέχουν ήδη το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΔΕΠΑ, η προκήρυξη του διαγωνισμού θα διασφαλίζει ότι όλοι όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον και υποβάλουν προσφορά, για το 50,1% του εμπορικού σκέλους της εταιρείας, θα τύχουν ίσης αντιμετώπισης, αίροντας τις τυχόν επιφυλάξεις της αγοράς περί του αντιθέτου.

Όσον αφορά στην πλευρά των ΕΛΠΕ, έχουν γνωστοποιήσει πως βρίσκονται σε επαφές με τους εταίρους της ιταλικής Edison, στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, για να καταλήξουν αν θα συμμετάσχουν από κοινού στο διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ Εμπορίας. Εφόσον η Edison συμφωνήσει, τότε τα ΕΛΠΕ θα διεκδικήσουν από κοινού το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ, ειδάλλως, θα εξετάσουν το αν θα μετάσχουν στη διαδικασία μεμονωμένα, ή το αν θα αναζητήσουν νέο εταίρο. Σημειωτέον, ότι για το ζήτημα της πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων δεν αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος για την πώλησή τους, καθώς ουδείς εκ των μετόχων τους δεν το επιθυμεί, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ενώ εκτιμάται πως και οι Θεσμοί τηρούν στάση αναμονής επ΄ αυτού και δεν δείχνουν διάθεση να πιέσουν πράγματα και καταστάσεις, όπως αυτό αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαν προ ημερών με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.