Τα Επόμενα Χρόνια Αναμένεται Αύξηση της Παγκόσμιας Αγοράς Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας

Τα Επόμενα Χρόνια Αναμένεται Αύξηση της Παγκόσμιας Αγοράς Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 20 Μαΐου 2019 - 08:49

Μεγάλη αύξηση αναμένεται την επόμενη διετία στην αγορά γεωθερμικών αντλιών θερμότητας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Την ίδια ώρα, στην Ινδία θα ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με γεωθερμία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Transparency Market Research η αγορά των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας θα ανέρχεται έως το 2020 σε 130,50 δισ. δολάρια. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι συστήματα κεντρικής θέρμανσης / ψύξης. Χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1940 και έχουν γίνει ευρέως δημοφιλείς, λόγω της σχετικά υψηλής απόδοσής τους σε σύγκριση με τις αντλίες θερμότητας με αέρα. Εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αρκετοί καταναλωτές στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η γεωθερμική ενέργεια. Οι πρωτοβουλίες που πήραν ορισμένα κράτη, όπως οι μεγάλες περίοδοι αποπληρωμής της εγκατάστασης, έδωσαν επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί ελαττωματικές εγκαταστάσεις, που οδήγησαν στην ανάκληση των προϊόντων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αναλυτές, η παγκόσμια αγορά έχει τεράστια ευκαιρία να αναπτυχθεί. Η έκθεση κατατάσσει την παγκόσμια αγορά γεωθερμικών αντλιών στους τομείς της οικιακής και εμπορικής χρήσης. Στους συγκεκριμένους τομείς αναμένεται σημαντική αύξηση στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, η χρήση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας στον βιομηχανικό και γεωργικό τομέα θεωρείται αμελητέα.

Την ίδια ώρα, στην Ινδία αναμένεται να κατασκευαστεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με γεωθερμία. Ειδικότερα, υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της εθνικής εταιρείας για την θερμική ενέργεια και του οργανισμού ανάπτυξης ενέργειας. Η  εθνική εταιρεία θερμικής ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες στον τομέα αυτό. Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μία περίοδο εξελίξεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς ο μεγαλύτερος ιδιωτικός κατασκευαστής ΑΠΕ στη χώρα η εταιρεία Mytrah Energy πιθανότατα θα εξαγοραστεί από μία εταιρεία του Καναδά. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Mytrah Energy αγγίζει το 1,6 GW και σύμφωνα με εκτιμήσεις το ποσό της εξαγοράς ενδεχομένως θα φτάσει τα 1,5 δισ. δολάρια και θα είναι από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς εταιρείας που εξειδικεύεται στον τομέα των ΑΠΕ στην Ινδία. Παράλληλα, σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν και στην Ινδονησία καθώς αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις η χώρα να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην γεωθερμική ενέργεια. Ανασταλτικοί παράγοντες, σύμφωνα με την Fitch Solutions Research, το τεράστιο απόθεμα υδρογονανθράκων που ενθαρρύνει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου με χαμηλό κόστος.