Σ. Φάμελλος "Στις Ευρωεκλογές να Στηριχθούν οι Πολιτικές Υπέρ της Κλιματικής Δράσης και της Κλιματικής Ουδετερότητας"

Σ. Φάμελλος Στις Ευρωεκλογές να Στηριχθούν οι Πολιτικές Υπέρ της Κλιματικής Δράσης και της Κλιματικής Ουδετερότητας
energia.gr
Δευ, 20 Μαΐου 2019 - 18:55

Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν και την πολιτική για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι, με θέμα την αλλαγή του κλίματος. Ο κ. Φάμελλος ζήτησε, στην τοποθέτησή του, ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια συμμαχία για το κλίμα, να προκύπτει από ουσιαστική δέσμευση στο υψηλότερο επίπεδο 

 

και από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΕ, ενώ σχολίασε ότι «απόψεις σαν αυτές του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Μπολσονάρο δεν έχουν θέση στην Ευρώπη».

Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε την ανάγκη, οι δεσμεύσεις της ΕΕ να αντικατοπτρίζονται σε όλες τις τομεακές πολιτικές, οικονομικές, χρηματοδοτικά εργαλεία, κοινή αγροτική πολιτική, μεταφορές κ.λπ., σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η αναθεωρημένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας περιλαμβάνει τόσο το θέμα του μετριασμού όσο και εκείνο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Τόνισε: «Το ζητούμενο τελικά είναι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε σε πολιτικό επίπεδο να οδηγούν στην αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου. Η νέα, κλιματικά ουδέτερη και κλιματικά ανθεκτική Ευρώπη, βασίζεται στον μετασχηματισμό του καθημερινού τρόπου ζωής όλων μας. Αυτό απαιτεί μια πραγματική επανάσταση στην παραγωγή και την κατανάλωση. Η αλλαγή της καθημερινότητας απαιτεί στοχευμένη πληροφόρηση των πολιτών για το ανθρακικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων τους σε εθνικό ή ακόμα και σε τοπικό επίπεδο».

Πρόσθεσε δε, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ανάγκη για κατάλληλα οικονομικά κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, πρακτικές με μεγάλο ανθρακικό αποτύπωμα πρέπει να αποθαρρύνονται και το αντίστροφο. «Χρειαζόμαστε πράσινες χρηματοδοτήσεις και πιο αυστηρά κριτήρια για την αξιολόγηση της συμβολής των χρηματοδοτικών εργαλείων στη βιώσιμη ανάπτυξη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα» είπε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος τόνισε επίσης ότι η φορολογία πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους πολίτες σε δραστηριότητες με χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

(πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)