Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η ρωσικών συμφερόντων TELF AG, που εδρεύει στην Ελβετία, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ΛΑΡΚΟ. Οι διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν και δοκιμές συμβατότητας για το μετάλλευμα της ΛΑΡΚΟ, με εκείνο που διαθέτει η εταιρεία του Λουγκάνο, στην Γουατεμάλα.

Η Telf AG τελεί υπό τον έλεγχο του Ρώσου ολιγάρχη Στανισλάβ Κοντράσοφ ο οποίος δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το χρώμιο, μέχρι τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Κοντράσοφ βρίσκεται στο μικροσκόπο των αρχών για τη διάφανεια των δραστηριοτήτων του. 

Το ζήτημα ενδιαφέρει και την ΔΕΗ, καθώς οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ προς την Επιχείρηση υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ. Εφόσον οι δοκιμές συμβατότητας ευοδωθούν και κλείσει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, οιμ πληροφορίες φέρουν να κατατίθεται business plan το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί, πρώτα, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Κομισιόν, κάτι που οδηγήσει στην πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Η πληροφόρηση της Καθημερινής θέλει, το τελευταίο δίμηνο, ποσότητα περίπου 10.000 τόνων μεταλλεύματος να έχει μεταφερθεί δια θαλάσσης από τη μακρινή Γουατεμάλα με σκοπό την πραγματοποίηση δοκιμών εμπλουτισμού του από τα κοιτάσματα της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συμβατότητα. Οι δοκιμές θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες, με τη μεταφορά από τη Γουατεμάλα τουλάχιστον άλλων 10.000 τόνων μεταλλεύματος, και εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, "τότε θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας, που μπορεί να αναστρέψει την πορεία προς τη χρεοκοπία", όπως αναφέρει το άρθρο της εφημερίδας.

Στελέχη της ελβετικής εταιρείας βρίσκονται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο για το θέμα της ΛΑΡΚΟ. Οι επαφές γίνονται απευθείας με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη. Επίσης, υπήρξαν συναντήσεις και με τη διοίκηση της ΔΕΗ, δεδομένης της συμμετοχής της επιχείρησης στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ. Η Telf AG είχε επιδείξει ενδιαφέρον και βρισκόταν σε επαφές με τη ΔΕΗ για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, σύμφωνα με την Καθημερινή.