IEA: Η Ανάπτυξη των Ενεργειακών Τεχνολογιών Υπολείπεται των Μακροπρόθεσμων Στόχων για την Ενεργειακή Μετάβαση

IEA: Η Ανάπτυξη των Ενεργειακών Τεχνολογιών Υπολείπεται των Μακροπρόθεσμων Στόχων για την Ενεργειακή Μετάβαση
της Χρ. Μήτση
Τρι, 28 Μαΐου 2019 - 08:42

Η συντριπτική πλειονότητα των ενεργειακών τεχνολογιών και τομέων δεν αναπτύσσεται με ρυθμό που να συμβαδίζει με τους μακροπρόθεσμους στόχους για τη μετάβαση σε ‘καθαρά’ ενεργειακά συστήματα που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα, διαπιστώνει 

στην τελευταία και περισσότερο διεξοδική αξιολόγησή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Από τις 45 ενεργειακές τεχνολογίες και τους τομείς που αξιολογήθηκαν στην τελευταία έκθεση παρακολούθησης της ‘καθαρής’ ενέργειας του IEA (Tracking Clean Energy Progress - TCEP), μόνο 7 αναπτύσσονται με ρυθμό σύμφωνο με το Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης του IEA. Το Σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης αντιπροσωπεύει έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, την παροχή καθολικής πρόσβασης στην ενέργεια παγκοσμίως και τη σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα τελευταία αυτά ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν την αξιολόγηση του IEA που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο και δείχνει ότι οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν κατά 1,7% το 2018, φθάνοντας στο ιστορικό επίπεδο ρεκόρ των 33 δισ. τόνων.

Ορισμένες τεχνολογίες ‘καθαρής’ ενέργειας παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση TCEP. Σύμφωνα με τον IEA, η αποθήκευση ενέργειας είναι πλέον «σε καλό δρόμο», καθώς οι νέες εγκαταστάσεις διπλασιάστηκαν, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως σε Κορέα, Κίνα, ΗΠΑ και Γερμανία. Η περυσινή χρονιά ήταν ακόμη μία χρονιά - ρεκόρ για τα ηλεκτρικά οχήματα, με τις παγκόσμιες πωλήσεις να ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια το 2018 και την Κίνα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Η ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία εξακολουθεί να αναπτύσσεται ικανοποιητικά, παρουσιάζοντας το 2018 αύξηση της παραγωγής κατά 31%, ποσοστό που αποτελεί και τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής μεταξύ του συνόλου των ΑΠΕ. Ωστόσο, οι ετήσιες προσθήκες νέας δυναμικότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συνολικά ανανεώσιμης ισχύος μειώθηκαν το 2018, δημιουργώντας ανησυχίες για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων κλιματικών στόχων.

Η φετινή ανάλυση του IEA καλύπτει επιπλέον, σε σύγκριση με τις αναλύσεις των προηγούμενων ετών, τις εκπομπές καυσαερίων και μεθανίου από τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες ευθύνονται για το 7% περίπου των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του ενεργειακού τομέα παγκοσμίως. Παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν κατά το 2018, οι τρέχοντες ρυθμοί ανάπτυξης των ενεργειακών τεχνολογιών, οι πολιτικοί στόχοι και οι προσπάθειες της βιομηχανίας εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ.

Ο τομέας των κτιρίων κινείται, επίσης, σε μη ικανοποιητική κατεύθυνση, με τις εκπομπές να αυξάνονται και πάλι το 2018, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων καιρικών συνθηκών που αύξησαν τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη. Παράλληλα, ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η επιβράδυνση στον τομέα των βελτιώσεων που αφορούν την οικονομία καυσίμου παγκοσμίως, καθώς οι αγοραστές αυτοκινήτων συνέχισαν να αγοράζουν μεγαλύτερα οχήματα.

Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα και της κλίμακας των ενεργειών που απαιτούνται για τη μετάβαση στην ‘καθαρή’ ενέργεια διεθνώς, η φετινή έκθεση TCEP δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις συνιστώμενες δράσεις για τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και άλλους βασικούς παράγοντες του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, εμπεριστατωμένη ανάλυση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης περισσότερων από 100 βασικών ‘κενών καινοτομίας’ σε όλους τους ενεργειακούς τομείς και τεχνολογίες.