Τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Η αναβολή, όπως επισημαίνεται, δόθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων και κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο υπουργείο. 

Οι προσφορές στον δεύτερο κατά σειρά διαγωνισμό που διεξάγεται για τις μονάδες επρόκειτο να υποβληθούν σήμερα, Τρίτη 28 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμ. Παναγιωτάκης δήλωσε πρόσφατα αισιόδοξος για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας , τονίζοντας ότι "θα είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα αυτή τη φορά" και ότι "ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουμε σοβαρές προσφορές".

Η παράταση του διαγωνισμού δεν απετέλεσε έκπληξη, επειδή θα ήταν δύσκολο να κινηθεί η διαδικασία, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου. Φυσικά, δεν είναι μόνο η προεκλογική περίοδος που θέτει προσωρινό φρένο στην πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, αφού και στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η έκβαση της δεύτερης απόπειρας πώλησης της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, ήταν δυσοίωνη, εξαιτίας των ισχυρών επιφυλάξεων που διατύπωναν οι υποψήφιοι αγοραστές, σχετικά με τη μελλοντική οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων.

Υπό αυτό το πρίσμα, μολονότι τα επικαιροποιημένα business plan της ΔΕΗ προβλέπουν κερδοφορία για τους ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης, έως και τα τέλη της επόμενης 10ετίας, οι θέσεις της Επιχείρησης αμφισβητούνται ευθέως, ιδίως, σε ότι αφορά στην εκτίμησή της για την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων ρύπων. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ζητήσει, μάλιστα, να υπάρξουν τροποποιήσεις στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών (SPA), με την προσθήκη προβλέψεων που θα τους διασφαλίζουν από μια ραγδαία άνοδο των τιμών στο μέλλον.