Οι Εκλογές δεν Ανέκοψαν την Πρόοδο για τη «Μικρή» Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης

Οι Εκλογές δεν Ανέκοψαν την Πρόοδο για τη «Μικρή» Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης
Επιμέλεια: Εnergia.gr
Τρι, 28 Μαΐου 2019 - 17:49

Μπορεί η διαφαινόμενη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα να έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στα επενδυτικά σχέδια και στις αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, ωστόσο προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της υποδομής που απαιτείται, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, για την τοποθέτηση υπογειοποιημένου καλωδίου από τα Ναυπήγεια Κισσάμου μέχρι τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, ως τμήμα του έργου της λεγόμενης «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη - Πελοπόννησος.

Υπό αυτή την έννοια πραγματοποιήθηκε, στα γραφεία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, τεχνική σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΚ, «στο τμήμα του έργου που αφορά στα Χανιά, το ρόλο του συντονιστή και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας έχει αναλάβει ο ΑΔΜΗΕ. Την υλοποίηση έχει αναλάβει η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια ΑΕ, με υπεργολάβους τις τεχνικές εταιρίες ΑΤΕΡΜΩΝ, Vinci Ελλάς και Αντύπας. Προκειμένου να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς το σημαντικό αυτό έργο εθνικής εμβέλειας, με εντολή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (το οποίο εποπτεύει τον ΟΑΚ), ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ανέλαβε τη διαχείριση της αδειοδότησης της τομής η οποία θα γίνει στον ΒΟΑΚ (Νωπήγεια-Ξυλοκαμάρα συνολικού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνάντησης, οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία κατασκευής που θα εφαρμοστεί. Αποφασίστηκε, το αμέσως επόμενο διάστημα, οι ανάδοχοι να προσκομίσουν τα προαπαιτούμενα έγγραφα ώστε να εκδοθεί η σχετική άδεια τομής, ενώ στη συνέχεια θα εγκριθούν από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το χρονοδιάγραμμα, οι μελέτες σήμανσης και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την έναρξη των εργασιών.

Η «μικρή» διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, χαρακτηρίζεται από αγωγό εναλλασσόμενου ρεύματος, τάσης 150 kV και μεταφορικής ικανότητας 2Χ200 ΜVA. Το υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει από την νότια Πελοπόννησο και θα προσγιαλωθεί στην περιοχή του Κόλπο του Κισσάμου, όπου και θα ακολουθήσει υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χλμ. μέχρι τον υποσταθμό των Χανίων. Το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων φθάνει στα 950 μέτρα, καθιστώντας το έργο ένα από τα πλέον απαιτητικά του είδους σε διεθνές επίπεδο, με το συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στους 18 μήνες.

Όταν περατωθεί, θα  καταρρίψει το ρεκόρ της μεγαλύτερης, σε μήκος, καλωδιακής διασύνδεσης εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. Εν τούτοις, σε σύγκριση με τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μοιάζει "νάνος" - συνεχές ρεύμα τάσης μέχρι 500 kV και ισχύς 1.000 ΜW.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο θα ξεκινά από την Αττική και 330 χιλιόμετρα μετά, θα καταλήξει στο Ηράκλειο Κρήτης, για να συνδεθεί, ύστερα από μια σύντομη διαδρομή, με το υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο του νησιού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο στα χρονικά του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της χώρας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.