Σε 416,8 δισ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα της Ολλανδίας από την άντληση φυσικού αερίου στην επικράτειά της, από το 1965, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική στατιστική υπηρεσία CBS. 

«29 Μαΐου 1959 – σαν σήμερα, πριν από 60 χρόνια - η ημερομηνία σηματοδοτεί την ανακάλυψη του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πεδίου φυσικού αερίου κοντά στο Slochteren στην περιοχή του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία. Η ανακάλυψη προσέδωσε καίρια σημασία στο φυσικό αέριο, ως πηγή για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας», ανέφερε η CBS. 

Η ολλανδική υπηρεσία υπογράμμισε το γεγονός πως, έως τα μέσα της δεκαετίας του 1970, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το ήμισυ του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Η CBS εξήγησε ότι τα στατιστικά στοιχεία της δείχνουν ότι για μια χρονική περίοδο άνω των 60 ετών, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο του 80% από το εν λόγω τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, αποφέροντας έσοδα που άγγιξαν τα 417 δισ. ευρώ. Για να γίνει απολύτως κατανοητό το ποσό, τα έσοδα του ολλανδικού κράτους, το 2018, ανήλθαν σε 337 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε η CBS, και πρόσθεσε ότι τα έσοδα από το φυσικό αέριο επηρεάστηκαν, κυρίως, λόγω των διακυμάνσεων των τιμών του φυσικού αερίου.

Η CBS υπογράμμισε, ακόμη, το ότι η συνολική εξαγόμενη ποσότητα φυσικού αερίου από τον τομέα του Γκρόνιγκεν εκτιμάται, σήμερα, σε 2.740 δισ. κυβικά μέτρα, με το ένα πέμπτο της ποσότητας να παραμένει υπόγεια. Ωστόσο, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, υποχρέωσε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα μειώσει την εξόρυξη αερίου, αρχής γενομένης από το 2015. Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Γκρόνιγκεν, στις αρχές του 2018, επέφερε μια νέα απόφαση για το οριστικό κλείσιμο του πεδίου στην περιοχή, έως το 2030.

«Αυτό το ουσιαστικό μέτρο για την ελάττωση του ρυθμού άντλησης αερίου επηρέασε σημαντικά την εξαγωγική δραστηριότητα στην Ολλανδία: το 2018, εξήχθησαν, περίπου 36,5 δισ. κυβικά μέτρα, ήτοι, μείωση κατά σχεδόν το ήμισυ σε σχέση με το 2014», ανέφερε η υπηρεσία. Ως εκ τούτου, η μείωση της άντλησης αερίου στο Γκρόνιγκεν επέφερε μια ραγδαία αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου, τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2018 οι εισαγωγές υπερέβησαν  για πρώτη φορά τις εξαγωγές. «Το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου προέρχεται, τώρα, από την Νορβηγία. Κατά την περίοδο 1996-2018, η Ολλανδία παρουσίαζε πλεόνασμα εμπορικού ισοζυγίου στο φυσικό αέριο, που ανερχόταν σε περίπου 110 δισ. ευρώ», κατέληξε η CBS.