Γερμανία: ‘Στροφή’ στο Μίγμα Ηλεκτροπαραγωγής μετά την Πρόταση για Σταδιακή Κατάργηση του Ανθρακα ως το 2038

Γερμανία: ‘Στροφή’ στο Μίγμα Ηλεκτροπαραγωγής μετά την Πρόταση για Σταδιακή Κατάργηση του Ανθρακα ως το 2038
της Χρ. Μήτση
Παρ, 31 Μαΐου 2019 - 09:52

Τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή για τον Άνθρακα που συστάθηκε από την κυβέρνηση της Γερμανίας εισηγήθηκε έναν προτεινόμενο οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μέχρι το 2038. Αυτό, μαζί με προηγούμενες ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της ηλεκτροπαραγωγής 

από πυρηνική ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω αλλαγές στο γερμανικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, στο οποίο συμμετέχουν με αυξημένα ποσοστά οι ανανεώσιμες τεχνολογίες και το φυσικό αέριο. Η πολιτική σταδιακής κατάργησης της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα αποτελεί μέρος της γερμανικής Energiewende, της πολιτικής προγραμματισμένης μετάβασης στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που έχει υιοθετήσει η Γερμανία.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από μονάδες άνθρακα της Γερμανίας μειώθηκε κατά 46 εκατ. μεγαβατώρες (MWh) από το 2000 έως το 2017, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια από αιολικές και ηλιακές μονάδες αυξήθηκε κατά 95 εκατ. MWh και 40 εκατ. MWh αντίστοιχα. Παρά τις αλλαγές αυτές, ο άνθρακας παραμένει η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Το μερίδιο του άνθρακα στη συνολική ηλεκτροπαραγωγή μειώθηκε από 50% το 2000 σε 36% το 2017, παρά τις ελαφρές αυξήσεις που καταγράφηκαν το 2012 και το 2013 και σχετίζονταν με την απομάκρυνση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια.

Μεταξύ 2000 και 2013, η συνολική ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της Γερμανίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 100 γιγαβάτ (GW). Οι προσθήκες νέας αιολικής και ηλιακής ισχύος ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη αυτή, ενώ η ηλεκτροπαραγωγική ισχύς που τροφοδοτείται από πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο και άνθρακα μειώθηκε.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Μαρτίου του 2019, η Γερμανία διαθέτει περίπου 40 GW εγκαταστημένης ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος από άνθρακα, η οποία κατανέμεται μεταξύ 84 μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα. Η συνολική αυτή ανθρακική ισχύς κατανέμεται σε 21 GW που τροφοδοτούνται από λιθάνθρακα και 19 GW που αντιστοιχούν σε λιγνιτικές μονάδες.

Η προτεινόμενη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα περιλαμβάνει αρχικά την παύση της παραγωγής από μονάδες άνθρακας συνολικής ισχύος 13 GW μέχρι το 2022, με περαιτέρω μείωση της ανθρακικής παραγωγικής ισχύος που θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της συνολικής ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος της Γερμανίας στα 17 GW μέχρι το 2030. Ωστόσο, παρά την προτεινόμενη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, αξίζει να σημειωθεί ότι η λιθανθρακική μονάδα Dattaln 4, ισχύος 1,1 GW, βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Γερμανία διαθέτει 891 χερσαίες και 19 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σε λειτουργία, με συνολική παραγωγική ισχύ 55,7 GW. Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (39,1 GW) της χερσαίας αιολικής ισχύος της Γερμανίας είναι εγκατεστημένα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Γερμανία διαθέτει επίσης 5,4 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Η αύξηση της αιολικής ισχύος της Γερμανίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2019 εξαιτίας της λήξης του κυβερνητικού προγράμματος εικοσαετών σταθερών πληρωμών, αλλά και εξαιτίας της απόσυρσης από την παραγωγή των παλαιότερων και λιγότερο επικερδών χερσαίων αιολικών μονάδων.

Η Γερμανία διαθέτει επίσης σε λειτουργία 161 ηλιακές μονάδες, συνολικής ισχύος 42,3 GW. Η Βαυαρία, κρατίδιο στη νότια Γερμανία, αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής ηλιακής ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος της χώρας. Η απόφαση, το 2018, της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταργήσει έναν εκ των δασμών που επιβάλλονταν στα ηλιακά πάνελ που εισάγονται στις χώρες-μέλη από την Κίνα αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στην αύξηση της ηλιακής ισχύος στη Γερμανία.