Τον Σεπτέμβριο θα έχουν πέσει οι υπογραφές με τα funds που θα χρηματοδοτήσουν τη ΔΕΗ, με εγγυήσεις τις απαιτήσεις της από ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 2,5 δισ. ευρώ των ανεξόφλητων απαιτήσεων.

Σύμφωνα με στέλεχος της επιχείρησης, οι συζητήσεις με τη Deutsche Bank και τη Finacity είναι πλέον ώριμες, ο νομικός σύμβουλος έχει επιλεγεί, το data room ετοιμάζεται ώστε οι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες και αναμένεται ότι έως το τέλος του καλοκαιριού τα έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Στις δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle - SPV) που δημιουργούνται από τη ΔΕΗ θα περάσουν οι απαιτήσεις της. Στη μία θα μεταφερθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες φτάνουν έως και τις 60 ημέρες και στη δεύτερη οφειλές πελατών που ξεπερνούν τις 90 ημέρες.  Για τις ενδιάμεσες οφειλές (τιμολόγια που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα από 60 έως 90 ημέρες), όπως αναφέρει η ίδια πηγή, δεν υπάρχει ακόμη επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι συγκεκριμένες οφειλές αφορούν καταναλωτές της χαμηλής τάσης, δηλαδή οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και οι λεγόμενοι «τελικοί πελάτες», δηλαδή οι  στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους (π.χ. αλλαγή παρόχου).

Τα επενδυτικά funds που έχουν προσκληθεί για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ αναμένεται να διαθέσουν καταρχάς ένα ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ. Άλλωστε η επιχείρηση προσδοκά είσπραξη 20% με 25% του 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 300 με 375 εκατ. ευρώ.  Είναι αξιοσημείωτο ότι το «εργαλείο» της τιτλοποίησης θεωρείται πρωτοποριακό πανευρωπαϊκά και η εφαρμογή του στη ΔΕΗ θα λειτουργήσει και ως crash test.

Ο σχεδιασμός προβλέπει δανεισμό από διεθνείς επενδυτές – ουσιαστικά θα προπληρώσουν την ΔΕΗ για τις εισπράξεις που προσδοκούν να έχουν από τη διαχείριση των ανεξόφλητων οφειλών – και στον βαθμό που εισπράττονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η ΔΕΗ θα αποπληρώνει τους επενδυτές. Υπάρχει και η σκέψη, όσες οφειλές αποπληρώνονται να αντικαθίστανται σταδιακά με άλλες.

Σχετικά με τις εισπράξεις της εταιρείας Qualco, η οποία έχει αναλάβει την είσπραξη των κόκκινων λογαριασμών, έως σήμερα έχει εισπράξει για λογαριασμό της ΔΕΗ 330 εκατ. ευρώ σε μετρητά και έχει πετύχει διακανονισμούς οφειλών περίπου 55 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στα μέσα Μαϊου η ΔΕΗ προχώρησε σε ανανέωση του συμβολαίου της Qualco  για άλλους τέσσερις μήνες  προκειμένου να πιάσει τον στόχο των 450 εκατ. ευρώ. Το πακέτο των απαιτήσεων που είχε αναλάβει η εταιρεία έφτανε το ένα δισ. ευρώ,  με πρώτο στόχο την είσπραξη 240 εκατ. ευρώ, ο οποίος έχει επιτευχθεί.