Η μετάβαση σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της χώρας μας. Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων βρίσκονται στο επίκεντρο της εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια.

Οι προσπάθειες στο νησί της Κύθνου, στο Μελτέμι (κατασκηνωτικός συνεταιρισμός στη Ραφήνα), αλλά και η ενεργειακή κοινότητα Βλάστης αποτελούν τρεις αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις. Η Κύθνος, ένα νησί με πληθυσμό 1,632 κατοίκους, έκανε από πολύ νωρίς τα βήματα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης και της παραγωγής καθαρής ενέργειας, καθώς το 2001 εγκαταστάθηκε ένα μικροδίκτυο στη Γαϊδουρόμαντρα, μέσω της συνεργασίας του ΕΜΠ του ΚΑΠΕ. Το δίκτυο αυτό σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν σε ημερίδα που οργάνωσε η ερευνητική ομάδα SmartRue για τις ενεργειακές κοινότητες αποτελείται από: έξυπνους ελεγκτές διαχείρισης φορτίου για τη βέλτιστη διαχείριση της περιορισμένης διαθέσιμης ενέργειας. Παράλληλα, μέσω του προγράμματος WiseGRID έχει τεθεί επί τάπητος η εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ ήδη έχει εγκατασταθεί ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, στη Κύθνο είχε πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση του πρώτου φωτοβολταϊκού συστήματος στην Ευρώπη. Διαθέτει ακόμα θερμική εγκατεστημένη ισχύ 4,966 MW, με μέγιστη κατανάλωση ισχύος 2,7 MW.

Μια ακόμα περίπτωση αποτελεί ο κατασκηνωτικός συνεταιρισμός Μελτέμι, που αποτελείται από 170 μικρές λυόμενες κατοικίες. Στο Μελτέμι έχουν εγκατασταθεί μικρές διασπαρμένες μονάδες παραγωγής ενέργειας μεταξύ των οποίων: μίας γεννήτριας diesel 40kVA , 4.5 kW φωτοβολταϊκά πάνελ, μικρές οικιακές ανεμογεννήτριες, έξυπνους ελεγκτές φορτίου και 230 ηλεκτρονικούς μετρητές.

Τέλος, πριν ένα χρόνο δημιουργήθηκε η ενεργειακή κοινότητα Βλάστης. Τα μέλη της κατέληξαν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε συγκεκριμένο χώρο. Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός ενός τμήματος της συγκεκριμένης έκτασης ως δασικής, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει  πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα, ενώ ο αποχαρακτηρισμός της δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Τα μέλη του προσπάθησαν πάντως να βρουν το πιο οικονομικό και αποδοτικό τρόπο για την παραγωγή ενέργειας που θα καλύψει τις ανάγκες των μελών του σε πρώτη φάση, αλλά και των πιο ευάλωτων κατοίκων στη συνέχεια.