Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελετά σχέδια για το πώς θα προχωρήσουν οι καίριες ρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί στον τομέα της ενέργειας και μοιάζουν να ανατρέπονται λόγω της προκήρυξης των πρόωρων εθνικών εκλογών. Προτεραιότητα έχει η διοιχέτευση ρευστότητας που είχε διασφαλιστεί για τη ΔΕΗ, μέσω της επιστροφής των ΥΚΩ, του 2011 που δεν έχουν αποδοθεί έως σήμερα στη Δημόσια Επιχείρηση.

Πρόκειται για ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός των συναρμοδίων υπουργείων προέβλεπε την επιστροφή 250-300 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Στόχος ήταν τα χρήματα να φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ πριν από το τέλος Ιουνίου για να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας της Επιχείρησης αλλά και να συνδράμουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου. Δεδομένου της άμεσης ανάγκης της ΔΕΗ εξετάζεται η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το υπουργείο επισπεύδει, επίσης, τις διαδικασίες για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αφορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», και θα περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται αυτή την εβδομάδα.