Σ. Φάμελλος: «Η Κυκλική Οικονομία Μπορεί να Απαντήσει με Επάρκεια σε Μεγάλα Προβλήματα»

Σ. Φάμελλος: «Η Κυκλική Οικονομία Μπορεί να Απαντήσει με Επάρκεια σε Μεγάλα Προβλήματα»
energia.gr
Σαβ, 8 Ιουνίου 2019 - 16:34

Τη διαπίστωση ότι "η κυκλική οικονομία δεν είναι μόνο ανακύκλωση", αλλά είναι "στόχος και ανάγκη να αποτελέσει την καρδιά και μιας νέας, άλλης οικονομίας", έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα "SummiTimes – Circular Economy" που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το GrTimes.gr.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε το γεγονός ότι "η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες 10 χώρες με εγκεκριμένες στρατηγικές για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη", προσθέτοντας ότι "η κυκλική οικονομία μπορεί να απαντήσει με επάρκεια σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα".

Απευθυνόμενος δε σε δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεκαθάρισε πώς "με τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα πρέπει να συζητήσουμε για το πως η έξοδος από την κρίση, θα μπορεί να συνδεθεί με τη βιώσιμη ανάπτυξη".

Στη διοργάνωση διεθνούς έκθεσης κυκλικής οικονομίας που προγραμματίζει η ΔΕΘ- HELEXPO ΑΕ στις 8 με 10 Απριλίου 2020, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής, κάνοντας παράλληλα μνεία και στο νέο εκθεσιακό κέντρο "που θα είναι ένα τοπόσημο με ιδιαίτερο στίγμα όσον αφορά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας".

Πάντως, για τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) Δημήτρη Πολιτόπουλο, σημαντικό ρόλο στην επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί η δημιουργία, δίπλα στις μονάδες ανακύκλωσης, "επιχειρήσεων που θα ανακυκλώνουν τα υλικά, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας" καθώς και η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ σε όλη την αλυσίδα διακίνησης δευτερευόντων υλικών.

Τα αποτελέσματα στην ανακύκλωση που έχει επιτύχει ο δήμος Θεσσαλονίκης εξήρε, μιλώντας στην ημερίδα, ο υπεύθυνος τμήματος μάρκετινγκ και ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – ΟΤΑ), Δημήτρης Παπασωτηρίου, διευκρινίζοντας ότι αν και ο δήμος Θεσσαλονίκης μπήκε αργά στην ανακύκλωση, δηλαδή το 2011, εντούτοις "έκανε άλματα" και σήμερα είναι ο πρώτος δήμος σε ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα.

Για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στη διαχείριση αποβλήτων στην Ευρώπη και "φτάνουν τις 400.000", μίλησε ο συντονιστής διυπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για την κυκλική οικονομία, Βασίλης Λιόγκας, τονίζοντας ότι "η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακατασκευή προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις από ότι η ταφή των απορριμμάτων".

 

Συζήτηση για τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας για τον Αξιό

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φάμελλος, στη διάρκεια της πρώτης διμερούς συνάντησης (στον τομέα του Περιβάλλοντος) Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονία που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ είχε την ευκαιρία να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει "ένα σύμφωνο συνεργασίας για τη διαχείριση, παρακολούθηση και πρόληψη της ρύπανσης στον Αξιό και ως εκ τούτου στον Θερμαϊκό Κόλπο" με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Jani Makraduli.

"Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κοινή παρακολούθηση, πρόληψη περιστατικών ρύπανσης, συνεργασία για την ανάπτυξη ανακύκλωσης και αντιρυπαντικής τεχνολογίας στη Βόρεια Μακεδονία" υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Ευκαιρίες Αγοράς για την κυκλική οικονομία στα Βαλκάνια" στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας Goran Trivan, η υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Ornela Cuci και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας, Jani Makraduli.

"Το μοντέλο κυκλικής οικονομίας και ιδιαίτερα εδώ στα Βαλκάνια μας δίνει πολλές δυνατότητες" είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι "η κυκλική οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα κομμάτι του σχεδίου δίκαιης μετάβασης των Βαλκανίων στη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφερόμενος στις οικονομικές δραστηριότητες που είναι κοινές στα Βαλκάνια και μπορεί να υπάρξει συνεργασία, σημείωσε ότι πρόκειται για τα εδαφοβελτιωτικά, τρόφιμα, απόβλητα, αδρανή από κατασκευές μέχρι και ασφαλτομείγματα και υγρά απόβλητα, τα οποία δεν αναφέρονται έντονα στην κυκλική οικονομία αλλά, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, "είναι σημαντικό να επενδύσουμε από κοινού στην επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων".

Επισήμανε, επίσης, ότι, η κυκλική οικονομία στο επίπεδο των οργανικών (αποβλήτων) μπορεί να συνδεθεί με την ενέργεια. "Το βιοαέριο που παράγεται από όλα τα οργανικά μπορεί να φτάσει σε σημείο να τροφοδοτήσει το δίκτυο φυσικού αερίου" τόνισε χαρακτηριστικά.