Oι "Καθαρές" Φιλοδοξίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ενέργεια

Oι Καθαρές Φιλοδοξίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 10 Ιουνίου 2019 - 10:05

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Μέση Ανατολή και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα. 

Τα ΗΑΕ έχουν ήδη εξελιχθεί σε κόμβο τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, παρέχοντας χρηματοδότηση για την κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλο τον κόσμο και επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια για έρευνα στην ενέργεια, το νερό, τη μικροηλεκτρονική, τα προηγμένα υλικά και τα συστήματα μεταφορών.

Σύμφωνα με έκθεση για την ενεργειακή κατάσταση των ΗΑΕ, το 2015, το μερίδιο της παραγόμενης ενέργειας από φυσικό αέριο θα μειωθεί από 98%, το 2012 σε λιγότερο από 76% το 2021, καθώς η καθαρή ενέργεια διεισδύει στο μείγμα και αυξάνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Η ενεργειακή στρατηγική των ΗΑΕ για το έτος 2050 στοχεύει σε ενεργειακό μείγμα που θα συνδυάζει τις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας, με την πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να ανταποκριθεί τόσο στις οικονομικές απαιτήσεις της ηγεσίας της χώρας, όσο και στους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί καθαρή ενέργεια 44%, φυσικό αέριο 38%, άνθρακας 12% και πυρηνική ενέργεια 6%.

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, σε περίπτωση που τα ΗΑΕ εκπληρώσουν τους στόχους τους για τις ΑΠΕ, θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν μέχρι και 192 δισ. δολάρια, έως το 2050 στον ενεργειακό τομέα.

Είναι ενδεικτικό της φιλοδοξίας τους προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι τον Μάιο του 2018, το Ντουμπάι εγκαινίασε τη δεύτερη φάση του έργου που θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Με κόστος περί τα 14 δισ. δολάρια, το πάρκο θα παράγει ισχύ 5.000 μεγαβάτ και θα τροφοδοτήσει περίπου 800.000 νοικοκυριά.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι αποφασισμένα να εξεύρουν ένα καθαρό υποκατάστατο του φυσικού αερίου, βοηθώντας τόσο το περιβάλλον, όσο και τον κρατικό προϋπολογισμό τους. Έως το 2050, τα ΗΑΕ θα έχουν επενδύσει κεφάλαια ύψους 150 δισ. δολαρίων σε ΑΠΕ.