Γ. Σταθάκης στο InvestGr: Η Οικονομία Στηρίζεται στην Εξωστρέφεια και στο Υψηλά Καταρτισμένο Ανθρώπινο Δυναμικό της Χώρας

Γ. Σταθάκης στο InvestGr: Η Οικονομία Στηρίζεται στην Εξωστρέφεια και στο Υψηλά Καταρτισμένο Ανθρώπινο Δυναμικό της Χώρας
energia.gr
Τρι, 11 Ιουνίου 2019 - 17:33

Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η παρούσα κυβέρνηση, με στόχο τη στήριξη και ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο 2nd InvestGR 

Forum 2019: Foreign Investments in Greece. «Οι βασικές παρεμβάσεις μας αφορούν σε τρεις τομείς: τη χωροταξία, τη γραφειοκρατική δομή του κράτους και το φορολογικό σύστημα. Προφανώς, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, αλλά δώσαμε το  έναυσμα για τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου με διαφάνεια, ασφάλεια δικαίου και απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις, ο Υπουργός σημείωσε ότι «στον τομέα της χωροταξίας η Ελλάδα βίωνε έναν πρωτόγνωρο αναχρονισμό» καθώς στον χάρτη της χώρας δεν είχαν αποτυπωθεί οι χρήσεις γης, τα δάση, οι παραλίες. «Αυτό, για έναν επενδυτή φαντάζει ως το πρώτιστο και υπέρμετρο στοιχείο παρεμπόδισης διότι δεν είναι σαφές πού μπορεί κανείς να επενδύσεις τί. Προχωρήσαμε έτσι σε πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, διασφαλίζοντας την απαιτούμενη ασφάλεια δικαίου, αλλά και την υπέρτατη αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι δασικοί χάρτες, τους οποίους παραλάβαμε στο 1% της χώρας, σήμερα βρίσκονται στο 49% και μέχρι το τέλος του ΄20 θα είναι στο 95%. Το Κτηματολόγιο ήταν στο 25% το 2015, σήμερα έχει προκηρυχθεί το υπόλοιπο 75% και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020, ενώ οι χρήσεις γης και τα ειδικά χωροταξικά σχέδια κινούνται πλέον σε ένα σαφή πλαίσιο. Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται το μεγάλο περιβαλλοντικό βάρος που έχει η ελληνική επικράτεια. Υπενθυμίζω ότι είμαστε η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη Natura στην Ευρώπη», σημείωσε.

Μεγάλες τομές έγιναν, επίσης, στον τομέα της γραφειοκρατικής δομής του κράτους. Όπως επισήμανε ο κ. Σταθάκης, σε πολλούς τομείς -από τον ορυκτό πλούτο μέχρι τον τουρισμό- απλοποιήθηκε το πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και των διαδικασιών ελέγχου και, ταυτόχρονα, έγιναν σημαντικά βήματα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνέχισε, είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Πολεοδομία μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο, καθώς και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e- Άδειες μέσω της οποίας, για πρώτη φορά, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν άδεια χωρίς να χρειάζεται να έχουν επαφή με την πολεοδομία.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα, ο Υπουργός επισήμανε ότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο σταθερότητας και διαφάνειας το οποίο -όπως πρόσθεσε- θα κριθεί τα επόμενα χρόνια σ΄ ένα επίπεδο διαφορετικών πολιτικών που έχουν τα κόμματα.

Ταυτόχρονα, τεράστια σημασία για τη ροή των επενδύσεων έχει η αναβάθμιση της χώρας διεθνώς. «Αυτό», επισήμανε ο κ. Σταθάκης, «επιτεύχθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, που δημιουργεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, αλλά και μέσω συνεργασιών με τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου που δημιουργούν ένα προνομιακό πεδίο για τη χώρα με επίκεντρο τα ενεργειακά ζητήματα στα οποία παρατηρείται η μεγαλύτερη ροή ξένων επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο TAP, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ολοκληρώθηκε, ενώ ξεκινούν ο IGB και πολλά ακόμη έργα υποδομής».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για τη προσέλκυση επενδύσεων γίνεται σε μια οικονομία η οποία αλλάζει: Στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στο υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι στόχοι της χώρας για την κλιματική αλλαγή που αποτελούν προνομιακό πεδίο επενδύσεων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, θα εντείνει την αναπτυξιακή της πορεία και θα οδηγήσει την χώρα στην οικονομική ομαλότητα. Οι επενδύσεις και κυρίως τα διεθνή κεφάλαια είναι αυτά που θα ανοίξουν τους ορίζοντες της επιχειρηματικότητας, θα τονώσουν την απασχόληση, θα αυξήσουν το μέσο εισόδημα και θα δημιουργήσουν υπεραξία για το ΑΕΠ της χώρας. «Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για κάθε οικονομία που θέλει να προοδεύει και είμαι βέβαιος ότι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να αναπτύσσεται, να καινοτομεί να προβάλλει στο εξωτερικό ένα νέο πρόσωπο γεμάτο ελπίδα και υποσχέσεις, να αφήνει πίσω της την πολυετή οικονομική κρίση που έφερε στα όριά της όχι μόνο την οικονομία αλλά την κοινωνία στο σύνολό της» ανέφερε ο κ. Μαραγκός.

Πρόσθεσε επίσης ότι στην περίοδο της κρίσης οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα δήλωσαν παρούσες στην προσπάθεια της χώρας να κρατηθεί όρθια οικονομικά. Το 2017 πραγματοποίησαν επενδύσεις 3,6 δισ. ευρώ. Επίσης οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν, με βάση τα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2018, κύκλο εργασιών 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 3% του εθνικού ΑΕΠ.

Η Ελλάδα αφήνει πίσω της μια πολύ δύσκολη δεκαετία και ακολουθεί πλέον τον δρόμο της ανάπτυξης και έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει μπροστά, όπως είπε ο κ. Μαραγκός. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον Έλληνα επιχειρηματία που κυνηγά την εξωστρέφεια όπως και τον Γερμανό επενδυτή που θέλει να επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τέλος, από την πλευρά του, ο ιδρυτής του InvestGR Forum, Ανδρέας Γιαννόπουλος, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πέρυσι, μπήκαν οι στέρεες βάσεις για την επιτυχή συνέχιση ενός Forum διαλόγου για το κρίσιμο θέμα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Φέτος, οι προσδοκίες μας επαληθεύθηκαν έτι περαιτέρω. Είναι παραπάνω από σαφές ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι εταίροι δηλώνουν δυναμικό «παρών» για την ενίσχυση των ξένων επενδύσεων στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».