ΕΥ, ACCA και ΟΠΑ Συμπράττουν για τη Δημιουργία Προγράμματος Επαγγελματικής Εμπειρίας στην Ελεγκτική

ΕΥ, ACCA και ΟΠΑ Συμπράττουν για τη Δημιουργία Προγράμματος Επαγγελματικής Εμπειρίας στην Ελεγκτική
energia.gr
Τετ, 12 Ιουνίου 2019 - 14:56

Την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, παράλληλα με τις σπουδές τους, θα έχουν από τον Σεπτέμβριο φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Η ΕΥ, ένας από τους κορυφαίους παρόχους επαγγελματικών υπηρεσιών παγκοσμίως, το ACCA, το κορυφαίο σωματείο λογιστών διεθνώς, και το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ, ενός από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταρτίσουν Πρόγραμμα Επαγγελματικής Εμπειρίας στον τομέα της Ελεγκτικής, απευθυνόμενο σε προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΟΠΑ.

Αυτό το νέο πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να αναπτύξουν δεξιότητες και να αποκτήσουν γνώσεις στη Λογιστική και Ελεγκτική και να συνδυάσουν το πτυχίο τους στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική με μία διεθνώς αναγνωρισμένη επαγγελματική πιστοποίηση και την εμπειρία εργασίας στην ΕΥ. Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα αξιολογηθεί η πορεία των φοιτητών και ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες στελέχωσης της εταιρείας, θα επιλεγούν κάποιοι για μία σταδιοδρομία πλήρους απασχόλησης στην ΕΥ Ελλάδος.

«Στην ΕΥ Ελλάδος προσπαθούμε να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο εργασιακό κόσμο και να εστιάσουμε στη δημιουργία ευκαιριών για τις νέες γενιές. Υπάρχει χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητά η αγορά και αυτών που διδάσκονται οι φοιτητές. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στις προσπάθειές μας να εξαλείψουμε αυτό το χάσμα. Η συνεργασία μας με το ACCA και το ΟΠΑ αποτελεί, επίσης, ένα παράδειγμα για το τι μπορούν να πετύχουν οι επιχειρήσεις και οι εκπαιδευτικοί φορείς όταν συνεργάζονται», δήλωσε ο Βασίλης Καμινάρης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικού Ελέγχου και Υπηρεσιών Διασφάλισης της ΕΥ Ελλάδος κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Εκ μέρους της ACCA Δυτικής Ευρώπης, ο επικεφαλής, Abdul Goffar, πρόσθεσε: «Η στρατηγική του ACCA επικεντρώνεται στο να οικοδομήσει το ελεγκτικό επάγγελμα που χρειάζεται ο κόσμος και να αναπτύξει ταλαντούχους ανθρώπους, που έχουν τις δυνατότητες να γίνουν οι ελεγκτές του αύριο. Αυτό ακριβώς κάνει αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα που αναπτύξαμε: Δείχνει πώς η συνεργασία μεταξύ των κορυφαίων οργανισμών ΕΥ, ΟΠΑ και ACCA, μπορεί να βοηθήσει ταλαντούχους φοιτητές να φτάσουν πιο γρήγορα στον στόχο τους και να ενισχύσει τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που καταφέραμε να φέρουμε κοντά αυτούς τους δύο μεγάλους οργανισμούς, ώστε να είναι μέρος ενός τόσο καινοτόμου προγράμματος, και ελπίζουμε στην καθιέρωσή του στη χώρα».

Από την πλευρά του πανεπιστημίου, ο Απόστολος Μπάλλας, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος στο ΟΠΑ, σημείωσε: «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρξε το πρώτο στη χώρα που ενέταξε τη διδασκαλία της Λογιστικής στο πρόγραμμα σπουδών του. Σήμερα, είμαστε η αιχμή του δόρατος στη διδασκαλία και στην έρευνα της Λογιστικής και έχουμε τύχει διεθνούς αναγνώρισης για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουμε. Με το πρόγραμμα αποσκοπούμε να δώσουμε στους φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και έναν επαγγελματικό κλάδο που προσφέρει πολλές προοπτικές μετά τη λήψη του πτυχίου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την ΕΥ και το ACCA και ελπίζουμε ότι και άλλοι φορείς θα αναπτύξουν παρόμοιες συνεργασίες με τα ελληνικά πανεπιστήμια».

 

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «fast track»

Το πρώτο πιλοτικό έτος εφαρμογής του τετραετούς προγράμματος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο 2019. Μέσα από μία διαδικασία αιτήσεων, συνεντεύξεων και αξιολογήσεων, θα επιλεγούν 30-40 φοιτητές, οι οποίοι θα απασχοληθούν για 3 μήνες κάθε έτος, ξεκινώντας από τον δεύτερο χρόνο μέχρι και το τέλος των σπουδών τους. Παράλληλα με τις σπουδές τους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του ACCA.

Εκτός από τους πρωτοετείς φοιτητές, υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στο πρόγραμμα και φοιτητών που είναι μεγαλύτερων ετών, πέραν των πρωτοετών.

Οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέξουν το είδος απασχόλησης που θα έχουν στην ΕΥ, μερική ή πλήρη, ανάλογα με το πρόγραμμά τους, με βασικό στόχο να μείνουν κοντά στις σπουδές τους. Επίσης, έχει προβλεφθεί να απέχουν από την εργασία τους κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων.

 

Αναλυτικά, τα βήματα του προγράμματος έχουν ως εξής:

1ο έτος

Επίσκεψη στα γραφεία της ΕΥ και εισαγωγή στο πρόγραμμα. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο θα γίνουν οι αιτήσεις συμμετοχής. Τον Απρίλιο θα διεξαχθούν οι συνεντεύξεις. Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί Ημέρα Αξιολόγησης από την ACCA και τον Ιούλιο θα γίνουν οι προτάσεις συμβολαίων στους επιτυχόντες.

 

2ο έτος

Οι φοιτητές αρχίζουν να εργάζονται στην ΕΥ με προσυμφωνημένο πρόγραμμα και εγγράφονται στο ACCA-Accelerate Program. Στο τέλος του 2ου έτους θα έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα του ACCA Ethincs and Professional Skills Module (EPSM).

 

3ο έτος

Οι φοιτητές συνεχίζουν την εργασία τους στην ΕΥ. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις όσοι θέλουν να συμμετέχουν στο 3ο έτος. Οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο, ώστε οι νέοι συμμετέχοντες να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 3ου έτους.

Οι φοιτητές παρακολουθούν μία Συνεδρία Δεξιοτήτων της ACCA.

 

4ο έτος

Οι φοιτητές συνεχίζουν να εργάζονται στην ΕΥ. Παράλληλα, λαμβάνουν εξαιρέσεις μαθημάτων του ACCA, υπό προϋποθέσεις, και προετοιμάζονται για το SP Paper, με την υποστήριξη του πανεπιστημίου, για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η ΕΥ θα προτείνει συμβόλαια εργασίας σε επιλεγμένους φοιτητές. Οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι τον Απρίλιο του 4ου έτους.