Νέα Στάση Πληρωμών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ - Κινήσεις για Διακοπή Ρεύματος

Νέα Στάση Πληρωμών της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ - Κινήσεις για Διακοπή Ρεύματος
του Χρήστου Κολώνα
Τετ, 12 Ιουνίου 2019 - 15:00

Ενεργοποιήθηκε και πάλι η βόμβα… της ΛΑΡΚΟ στα θεμέλια της ΔΕΗ και πριν περάσουν καλά, καλά πέντε μήνες από την τελευταία συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών για την αποπληρωμή των οφειλών της βιομηχανίας νικελίου προς τη δημόσια εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ, σταμάτησε και πάλι να πληρώνει τη ΔΕH με αποτέλεσμα η διοίκηση της τελευταίας να ετοιμάζεται για μία ακόμη φορά να ζητήσει τη διακοπή ηλεκτροδότησης από τον ΑΔΜΗΕ. Για την ακρίβεια, τα επόμενα 24ωρα θα στείλει εντολή άρσης της εκπροσώπησης της.

Η βιομηχανία ως γνωστόν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 310 εκατ. ευρώπρος τη δημόσια εταιρία και η τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκκινήσει τις διαδικασίες άρσης εκπροσώπησης της.

Τότε παρενέβη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συνέστησε νέα λύση προς τις δύο πλευρές. Έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία, η οποία προέβλεπε σε γενικές γραμμές την εξασφάλιση για λογαριασμό της ΔΕH ποσά 4,5 εκατ. ευρώ μηνιαίως μέσα από ρήτρες, εγγυήσεις, πληρωμές πελατών της ΛΑΡΚΟ απευθείας στη ΔΕΗ, εκχώρηση μέρους του λιγνίτη που εξορύσσει η βιομηχανία από ορυχεία της κλπ. Σημειωτέον ότι η σύμβαση αυτή προέβλεπε και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις 75 Γιγαβατώρες μηνιαίως.

Πηγές αναφέρουν ότι η ΛΑΡΚΟ, φέρεται να έχει αθετήσει τη συμφωνία της με την μη τήρηση όρων της.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τη διοίκηση της να μην έχει καταφέρει να μειώσει τα κόστη της με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να ξεπερνά κατά 3.900 δολάρια τον τόνο τις μέσες τιμές του νικελίου, οι οποίες κινούνταν πέρυσι γύρω στα 11.000 δολάρια τον τόνο.

Αξίζει να τονιστεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας βρίσκονταν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τη μη αποδοχή αιτημάτων τους ως προς τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Όλα δείχνουν, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, πως το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ είναι αναπόφευκτο με δεδομένη και την καταδικαστική απόφαση για τη μη επιστροφή παράνομων ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο.

 

(euro2day.gr)