Aναστάτωση και απορία προκαλεί  στη διοίκηση της ΔΕΗ το γεγονός ότι το ΥΠΕΝ δεν έφερε, πριν δηλαδή να κλείσει η Βουλή, τη νομοθετική ρύθμιση που ζητούσε η ΡΑΕ για να προχωρήσει στην ακριβή αποτίμηση και τελικά στην επιστροφή των ΥΚΩ που οφείλονται στην Επιχείρηση, από το 2011 

και ανέρχονται στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία που θα αναγνώριζε τη δυνατότητα της ΔΕΗ να εισπράξει τα όποια υπόλοιπα από τις ΥΚΩ του 2011, με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, για να περάσει από τη Βουλή θα έπρεπε να έχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κάτι που δεν μπορούσε να συμβεί χωρίς να έχει αποτιμήσει η ΡΑΕ το σχετικό ποσό που δικαιούται η ΔΕΗ, εξήγησε χθες ο κ. Γιώργος Σταθάκης, στο περιθώριο της παρουσίασης των νέων προγραμμάτων εξοικονομόησης ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στον έκτο όροφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Η μη επιστροφή των χρημάτων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΗ, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, εν όψει της περαίωσης του εξαμήνου, του οποίου τα αποτελέσματα είναι δεσμευτικά και ανακοινώσιμα.

Η μη καταβολή του εν λόγω ποσού δημιουργεί συνθήκες ντόμινο στην αγορά καθώς οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας περιμένουν, με τη σειρά τους, να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους Διαχειριστές.

Η ΔΕΗ επιχειρεί, τώρα να πείσει την ΡΑΕ ότι δεν είναι απαραίτητο να περάσει το θέμα από την Βουλή, έχοντας και την υποστήριξη του ΥΠΕΝ, που έσπευσε, μάλιστα, να αιτιολογήσει την άρνησή του να προωθήσει την υπόθεση στο Κοινοβούλιο, προβάλλοντας το ίδιο επιχείρημα.

Η ΡΑΕ έχει αναγνωρίσει ότι η ΔΕΗ δικαιούται τα εν λόγω ποσά, καθώς, όταν είχαν προσδιοριστεί οι χρεώσεις και τα ανταλλάγματα των ΥΚΩ για την περίοδο 2008 - 2011, με νομοθετική διάταξη, η Επιχείρηση είχε αποστερηθεί τις ΥΚΩ ενός έτους.

Δυστυχώς, για την ΔΕΗ, ενώ όλα έδειχναν ότι έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του ποσού για πριν από τα τέλη Ιουνίου, έτσι ώστε αυτό να αποτυπωθεί στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της, η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ανέτρεψε το σκηνικό και έφερε την Επιχείρηση προ ακόμη δυσμενέστερων δοδομένων.