Η Energean Oil & Gas Plc κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου Electricite de France SA (EDF) στην Ιταλία, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Energean υπέβαλε τελική προσφορά για τα assets έρευνας και παραγωγής της Edison SpA, δήλωσαν οι πηγές, συμπληρώνοντας ότι άλλοι παραγωγοί έχουν ήδη παραιτηθεί από την ‘κούρσα’ της διεκδίκησης των συγκεκριμένων assets .

Η επένδυση αυτή είχε προσελκύσει νωρίτερα το αρχικό ενδιαφέρον σημαντικών παραγωγών, όπως οι Neptune Energy και Apex International Energy του Warburg Pincus, ανέφερε το Bloomberg τον Ιανουάριο. Άλλοι διεκδικητές, όπως η Wintershall Dea GmbH, θυγατρική της L1 Energy του Mikhail Fridman, ενδέχεται επίσης να ενδιαφέρονται για τα assets αυτά της EDF, μετέδιδε τότε το πρακτορείο.

Στην περίπτωση που η συμφωνία αυτή ‘κλειδώσει’ για την Energean, θα είναι η πρώτη σημαντική εξαγορά της από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και θα δράσει ενισχυτικά στην επέκτασή της σε χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με το διεθνή Τύπο, η EDF επιδιώκει τίμημα που φθάνει ως και τα $2 δισ. για τα συγκεκριμένα assets.

Η EDF προχωρά στην πώληση των δραστηριοτήτων της στον τομέα του πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ιταλία σε μία προσπάθεια να αντλήσεις κεφάλαια για τη χρηματοδότηση έργων πυρηνικής και ανανεώσιμης ενέργειας. Η Edison πραγματοποιεί εξαγορές για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στη λιανική, δαπανώντας πέρυσι €195 εκατ. ($220 εκατ.) για την εξαγορά της Gas Natural Vendita Italia, μίας επιχείρησης φυσικού αερίου στη νότια Ιταλία.

Οι πηγές του Bloomberg επισημαίνουν ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε συμφωνία. Εκπρόσωποι των EDF, Energean και Neptune αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, ενώ οι εκπρόσωποι των L1 και Warburg Pincus δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό του.

Όπως σημειώνεται, η Energean άντλησε ₤330 εκατ. ($418 εκατ.) από την IPO του Λονδίνου το Μάρτιο του περασμένου έτους. Οι μετοχές της ως και την Τετάρτη 12/06 σημείωναν άνοδο της τάξης του 31% για φέτος, διαμορφώνοντας την αξία της εταιρείας σε περίπου ₤1,3 δισ.

Η ΕDF έχει δηλώσει παλαιότερα ότι σκοπεύει να πουλήσει assets αξίας έως και €3 δισ. μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους για να διατηρήσει σε ισορροπία τα δανειακά της προγράμματα. Τον περασμένο μήνα, η γαλλική εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση μεριδίου 25% στον ελβετικό παραγωγό ενέργειας Alpiq έναντι περίπου $493 εκατ.