είναι να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.
Το ΤΕΕ, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), οργανώνει την Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου (Νίκης 4, Σύνταγμα, Αθήνα, 1ος όροφος) ειδική εκδήλωση, με θέμα: «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Προέδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:
«Η ενέργεια, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί έναν τομέα που μπορεί να δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα και πολλές θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν ανταγωνιστικό κλάδο με μεγάλες και σύνθετες γεωπολιτικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που μπορεί να συμβάλει στην υλοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών σε ένα τέτοιο σύνθετο περιβάλλον. Για αυτό, με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται παντού για το νέο αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα, ξεκινάμε έναν ουσιαστικό διάλογο με επιστημονική επάρκεια, για όσα μπορούμε και όσα θέλουμε να κάνουμε ως χώρα, μακριά από μύθους, αφορισμούς, προκαταλήψεις, δογματισμούς και παρωπίδες. Και το κάνουμε, χωρίς το ΤΕΕ να υποκύπτει στις απαιτήσεις μιας προεκλογικής περιόδου, ακριβώς για να δείξουμε ότι ακόμη και για τέτοια ζητήματα, δεν πρέπει να σταματούμε ποτέ να συζητούμε επιστημονικά. Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε με σειρά αντίστοιχων εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες, ώστε να αναδειχθούν και να συζητηθούν, ψύχραιμα και αντικειμενικά, τα δεδομένα που δημιουργούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τη χώρα μας στον τομέα των υδρογονανθράκων».
Το ΤΕΕ πρωτοστατώντας, για άλλη μια φορά σε ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ειδικά υπό το πρίσμα της τωρινής κοινωνικοοικονομικής συγκυρίας για την χώρα, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου ρόλου του ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, αλλά και ως φορέας των Ελλήνων Επιστημόνων Μηχανικών, θέλει να συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σε μια περίοδο που την έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Καθώς είναι κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα εξακολουθεί σήμερα να παραμένει ως μία από τις λιγότερο εξερευνηθείσες χώρες της Μεσογείου αλλά και διεθνώς, στον τομέα των υδρογονανθράκων, και με δεδομένο το έλλειμμα ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, με τις αυταπόδεικτες συνέπειες σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, η εκδήλωση του ΤΕΕ έρχεται να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση της σημασίας της έρευνας και ανακάλυψης υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.
Η σημασία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για την Ελλάδα είναι εκ των ων ουκ άνευ, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές και το συνακόλουθο υπέρογκο κόστος που αυτές συνεπάγονται – την τελευταία δεκαετία αντιστοιχεί κατά μέσον όρο στο 5,5% του ΑΕΠ!
Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με τη μακρά μελετητική εμπειρία του φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμό του Προέδρου του ΤΕΕ, κ. Γιώργου Στασινού και του Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή.
Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Οι Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο», θα μιλήσουν ο κ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο κ. Ντίνος Νικολάου, τ. Μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream και ο κ. Άγγελος Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Στη δεύτερη ενότητα, με θέμα «Έρευνα Υδρογονανθράκων», θα μιλήσουν, η κα. Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Upstream του ΙΕΝΕ, η κα. Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια ΕΜΠ της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, ο κ. Νικόλαος Βαρότσης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και ο κ. Αβραάμ Ζελιδίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Γεωλογίας.
Στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και να δηλώσετε συμμετοχή. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και την εξαγωγή συμπερασμάτων.