Με τις Ευλογίες του Πάπα η Τιμολόγηση του Ανθρακα – Στα 583 Εκατ. Ευρώ το Ετήσιο Κόστος για την Υγεία στην Ελλάδα από τις Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου

Με τις Ευλογίες του Πάπα η Τιμολόγηση του Ανθρακα – Στα 583 Εκατ. Ευρώ το Ετήσιο Κόστος για την Υγεία στην Ελλάδα από τις Εκπομπές Αερίων Θερμοκηπίου
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 17 Ιουνίου 2019 - 10:34

Υπέρ της τιμολόγησης άνθρακα τέθηκε την περασμένη Παρασκευή και ο πάπας Φραγκίσκος, απευθύνοντας έκκληση στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής να ακούσουν την επιστήμη. Για άλλη μια φορά, μίλησε 

για την κλιματική αλλαγή και για την αναγκαιότητα της τιμολόγησης των ορυκτών καυσίμων με στόχο την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», αποδεικνύοντας ότι εκτός από θρησκευτικός ηγέτης είναι και ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος.

Απευθυνόμενος σε επιτελικά στελέχη ενεργειακών κολοσσών που είχαν κληθεί στο Βατικανό (σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές την πρόσκληση είχαν δεχθεί οι Exxon, Total, Repsol, BP, Eni, Sinopec, Equinor, Chevron, ConocoPhillips) αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας ριζικής ενεργειακής μετάβασης, μακριά από τον άνθρακα, με στόχο τη σωτηρία του πλανήτη, επισημαίνοντας ότι «ο πολιτισμός απαιτεί ενέργεια, όμως η χρήση της ενέργειας δεν πρέπει να καταστρέψει τον πολιτισμό».

Ο πάπας μίλησε για τα αυτονόητα. Δηλαδή για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ξένου Τύπου, μαζί του συμφώνησαν και οι επικεφαλής των ενεργειακών ομίλων, όπως της BP, ο οποίος επεσήμανε ότι όλοι πρέπει άμεσα να συνεισφέρουν στην αναζήτηση λύσεων για τα περιβαλλοντικά και κλιματικά προβλήματα του πλανήτη.

Στην Ελλάδα ωστόσο, ο δρόμος προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από άνθρακα είναι ακόμη μακρύς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο αναλυτής ενεργειακής πολιτικής στην ελληνική δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον «the Green Tank» κ. Νίκος Μάντζαρης, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην ημερίδα με τίτλο «Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα: αποτίμηση και προοπτικές για το 2050», η χώρα μας είναι ακόμη προσκολλημένη στο …κάρβουνο.

Όπως ανέφερε, από το 1990 έως σήμερα - με εξαίρεση τα έτη 2014 και 2015 - ο λιγνίτης συνεισέφερε στις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της Ελλάδας περισσότερο από τους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας και των απορριμμάτων μαζί. Μάλιστα, όπως υποστήριξε το συνολικό ετήσιο κόστος για τη δημόσια υγεία από τη μη συμμόρφωση των ελληνικών Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) με τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών SO2 (διοξείδιο του θείου) , NOx (οξείδια του αζώτου) και σωματιδίων εκτιμάται στα 583 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις, ο κ. Μάντζαρης ανέφερε ότι μόνο το κόστος των εκπομπών θερμοκηπικών αερίων για το 2018 υπολογίζεται στα 648 εκατ. ευρώ ενώ για τη συμμόρφωση των λιγνιτικών σταθμών με τα νέα όρια εκπομπών απαιτούν δαπάνες 665 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μάντζαρης παρουσίασε τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) ως προς τον λιγνίτη και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναθεωρηθεί και να θέσει συγκεκριμένη ημερομηνία πλήρους απεξάρτησης από τον λιγνίτη το αργότερο ως το 2030.

Σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και στη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μίγμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας των χωρών της ομάδας G20, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο. Ενεργό συμμετοχή είχε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Ο ΙΕΑ παρουσίασε μια ανάλυση, η οποία εντοπίζει περισσότερα από 100 κενά καινοτομίας στο ενεργειακό σύστημα και δίνει συστάσεις για το τρόπο πλήρωσής τους. Οι ειδικοί του οργανισμού, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν και μια ανάλυση για ασφαλείς επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα