Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Σύμβαση για την Παραχώρηση Νότια της Κρήτης

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η Σύμβαση για την Παραχώρηση Νότια της Κρήτης
της Χρ. Μήτση
Τετ, 19 Ιουνίου 2019 - 15:03

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κρήτης, καθώς η σύμβαση για μία από τις δύο παραχωρήσεις -αυτής στα νότια του νησιού- έλαβε σήμερα την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ εκκρεμεί η έγκριση της δεύτερης παραχώρησης νοτιοδυτικά 

της Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Εnergia.gr, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το πεδίο νοτιοδυτικά της Κρήτης αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως και ως το τέλος της εβδομάδας.

Επιδίωξη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΕΔΕΥ είναι οι όποιες εκκρεμότητες που αφορούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο να λήξουν το συντομότερο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή των συμβάσεων με την κοινοπραξία Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιου βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, η επίσημη τελετή υπογραφής των συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι, κατόπιν της υπογραφής τους, οι συμβάσεις που θα υπογραφούν με τις εταιρείες θα πρέπει να κυρωθούν από τη βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία των ερευνών.