Γ. Γρηγορίου στην Εκδήλωση ΤΕΕ-ΙΕΝΕ: Να Αλλάξουμε το Ενεργειακό Μείγμα της Χώρας και της ΕΕ/ Το Α΄Τρίμηνο του 2020 η Γεώτρηση στον Πατραϊκό

Γ. Γρηγορίου στην Εκδήλωση ΤΕΕ-ΙΕΝΕ: Να Αλλάξουμε το Ενεργειακό Μείγμα της Χώρας και της ΕΕ/ Το Α΄Τρίμηνο του 2020 η Γεώτρηση στον Πατραϊκό
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 19 Ιουνίου 2019 - 16:15

«Μετά από προσπάθειες δεκαετιών  ανοίγονται μπροστά μας δυνατότητες για νέους δρόμους και προοπτικές βιομηχανικής ανάπτυξης και προόδου με σημαντική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορούμε να ερευνήσουμε και να παράγουμε υδρογονάνθρακες συμβαδίζοντας πλήρως με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της κλιματικής αλλαγής

αλλάζοντας το ενεργειακό μείγμα της χώρας και της ΕΕ». Αυτά τόνισε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΤΕΕ ο Γιάννης Γρηγορίου Δ/νων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «ορισμένοι κύκλοι ξαφνικά εναντιώνονται. Είμαστε πρόθυμοι και ανοικτοί  για ένα έντιμο, ειλικρινή διάλογο χωρίς προκαταλήψεις».

Παράλληλα καυτηρίασε τη στάση «μίας δράκας ανθρώπων», οι οποίοι έχουν σταματήσει τις ερευνητικές εργασίες στην Ήπειρο, ενώ αναφέρθηκε και σε οικολογικές οργανώσεις που αρνούνται το διάλογο και εκδίδουν ανακοινώσεις, στις οποίες «λένε ψέματα».

Aποκάλυψε, δε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στον Πατραϊκό από την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ιταλική Edison, καθώς ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προετοιμασία της, ενώ έως τον Οκτώβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η σχετική περιβαλλοντική μελέτη, η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της φάσης των γεωτρητικών ερευνών. 

Στην εκδήλωση ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε την πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή που θα «τρυπήσει» η κοινοπραξία, όπως αυτή αποτυπώθηκε με τις σεισμικές και γεωλογικές έρευνες που προηγήθηκαν. Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις στελεχών των ΕΛΠΕ, αν η δομή «φιλοξενεί» όντως πετρέλαιο, τότε τα απολήψιμα αποθέματα εκτιμώνται σε 120-140 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, τελεσίδικη απάντηση για την ύπαρξη κοιτάσματος θα δώσει η ερευνητική γεώτρηση.

Αναπτύσσοντας την εισήγηση του ο κ Γρηγορίου σημείωσε ότι «οι υφιστάμενες και οι πιθανές δυνατότητες μεταφοράς φυσικού αερίου από την ΝΑ Μεσόγειο στην αγορά θα διευρύνονται συνεχώς με την ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων εντός των χωρικών υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι της Ελλάδας και της  Κύπρου». Αναφέρθηκε στα νέα δίκτυα μεταφορά σημειώνοντας ότι αυτά είναι: Αγωγός EastMed.  Αγωγοί προς την ΕΕ με σύνδεση στους TANAP /TAP. Υπάρχον LNG στην Αίγυπτο. Νέο LNG στην Κύπρο. Υπάρχον και νέο σύστημα αγωγών

Ο κ Γρηγορίου τόνισε ότι «η χώρα μας έχει πολλά περιθώρια έρευνας Υπάρχουν γεωλογικοί πετρελαιοπιθανοί  στόχοι που δεν έχουν ερευνηθεί μέχρι σήμερα (κυρίως σε βάθη >3500 μ)

Το φυσικό αέριο και μη συμβατικοί υδρογονανθράκες (gas shales) δεν ήταν στόχοι των ερευνητικών εργασιών.

Μεγάλες ανεξερεύνητες  θαλάσσιες περιοχές σε βάθη νερού μεγαλύτερα των 500 μέτρων». Ο ίδιος παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που πλέον συγκεντρώνονται  σημείωσε ότι: «Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Υπάρχει τεχνογνωσία. Υπάρχει ιδιαίτερα έμπειρο προσωπικό αλλά και νέοι ικανοί συνάδελφοι με όρεξη και γνώσεις. Η δυνατότητα διάθεσης σημαντικών κεφαλαίων από ελληνικές εταιρείες είναι μάλλον περιορισμένη είτε για λόγους στρατηγικών επιλογών είτε οικονομικών δυνατοτήτων και συγκυριών.  Οι εταιρείες όμως μπορούν να εξετάσουν τη δυνατότητα να είναι παρούσες στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι Ε&Π στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενες την εμπορική παρουσία τους στην χώρα επιμερίζοντας τους τεχνικούς, οικονομικούς και επιχειρηματικούς κινδύνους συμμετέχοντας σε κοινοπραξίες με αξιόπιστες και έμπειρες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες».

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. ο κ Γρηγορίου υπογράμμισε ότι σημαντικό πλέονέκτημα για τη συμμετοχή του Ομίλου στις παραχωρήσεις και έρευνες υδρογονανθράκων είναι η μετοχική της σύνθεση, και ως εισηγμένη στα  Χρηματιστήρια Αθηνών και Λονδίνου ακολουθεί πιστά αυστηρούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης  τηρώντας  πλήρως τη νομοθεσία των χωρών που δραστηριοποιείται επιχειρώντας με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και τις δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών.

«Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό asset, τη μετοχική τους σύνθεση, με 35% το ελληνικό δημόσιο, 45% ένας εταίρος, το υπόλοιπο στο χρηματιστήριο» είπε ο ομιλητής και σημείωσε ότι «αυτό μας έδωσε την ισχύ και τη δυνατότητα για να προχωρήσουμε και να κάνουμε πράγματα. Όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, πολλές επενδύσεις, το καινούριο διυλιστήριο στην Ελευσίνα έδωσε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση. Το 2012, όταν ξεκινήσαμε, η ελληνική αγορά είχε καταρρεύσει. 70% κάτω το πετρέλαιο θέρμανσης, 40% κάτω οι βενζίνες. Αν δεν υπήρχε η επένδυση στην Ελευσίνα να μπορούμε να εξάγουμε τα μισά από αυτά που παράγουμε ως Ελληνικά Πετρέλαια, θα είχαμε ζοριστεί, και όταν θα ζοριστεί μια πολύ μεγάλη εταιρεία ζορίζεται όλη η χώρα.  Αλλά το καταφέραμε και τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια κάνουμε μάλιστα κέρδη ιστορικά το ένα πίσω από το άλλο. αυτό μας δίνει την δυνατότητα να δούμε και άλλους αναπτυξιακούς πόρους και τρόπους για την εταιρεία».

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ Γρηγορίου, το Ελληνικό Δημόσιο παρεχώρησε σταδιακά στην ΕΛΠΕ στον ελλαδικό χώρο αποκλειστικά δικαιώματα E&P σε 26 πετρελαιοπιθανές περιοχές

Η ΕΛΠΕ (αρχικά ως ΔΕΠ και στη συνέχεια ΔΕΠ – ΕΚΥ) ενεργώντας ως operator με το δικό της προσωπικό και τεχνολογική υποδομή  εκτέλεσε εκτεταμένες γεωχημικές, γεωλογικές και γεωφυσικές μελέτες καταγράφοντας 63.000 km χερσαία και θαλάσσια σεισμικά  και εκτελώντας 75 γεωτρήσεις

Ο κ Γρηγορίου σημείωσε ακολούθως ότι οι επενδύσεις της ΕΛΠΕ σε ερευνητικές εργασίες στο εξωτερικό ανήλθαν σε  $ 220 millions με εκτέλεση 34  γεωτρήσεων  και ανακάλυψη περίπου 200 εκατ. βαρελιών (αναλογία της 80 εκ) συμμετέχοντας σε διεθνείς κοινοπραξίες ειδικότερα ως εξής:  Αλβανία: 3 blocks ( 49%  JV με OMV). Λιβύη: 6 blocks (20% σε JV με Woodside και Repsol). Αίγυπτος: 2 blocks (W. Obayed 30% με Vegas και Mesaha 30% in JV με Petroceltic, Kuwait Energy and Beach)

Μαυροβούνιο: 3 blocks (εξαγορά της τοπικής κρατικής εταιρείας JPK). Ελλάδα:  25% παραχώρηση Θρακικού Πελάγους. Συμμετοχή σε 16 διεθνείς γύρους παραχωρήσεων σε κοινοπραξίες με τις πλέον αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες  με  ισχυρή οικονομική θέση GdF, Total, ExxonMobil, Statoil, OMV, Repsol, Woodside, Edison, Lukoil, JAPEX, Kuwait Energy κ.α.

Κατά την ομιλία του ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του σε επιστημονική ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, που όπως είπε «είναι πάντα μπροστάρης σε αυτά τα θέματα» στο πρόσφατο παρελθόν, η οποία συνοδεύτηκε από θεματικές παρουσιάσεις σε περιοχές της χώρας, στην Καβάλα, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, «και είχα την τιμή, ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής, να κάνω την κεντρική εισήγηση: έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, υπάρχει μέλλον; Και εκεί έβαζα ένα ερωτηματικό τότε». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «πριν από 7,5 χρόνια λέγαμε, λέγαμε, λέγαμε και καταλήγαμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μία σειρά από πετρελαιοπιθανές περιοχές ανεξερεύνητες σε θάλασσες που έχουν βάθη πάνω από 500 μέτρα, δεν είχαμε κάνει τίποτα, δεν είχαμε ψάξει για φυσικό αέριο, δεν είχαμε τρυπήσει βαθιούς στόχους,  όλα αυτά τα κάναμε ως ΔΕΠ και ΔΕΠΕΚΥ, οι προϋπάρχουσες εταιρείες της Ελληνικά Πετρέλαια.

Και λέγαμε τότε για Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο ότι πρέπει να το ψάξουμε. Ναι, υπήρχε ένα θέμα και το 2012, που τα λέγαμε αυτά, μόλις είχε αρχίσει η κρίση, ακόμα και η Ελληνικά Πετρέλαια ίδρωνε. Αλλά λέγαμε, όχι, πρέπει να προχωρήσουμε. Πρέπει να δούμε τι γίνεται και να φέρουμε ξένες εταιρείες που έχουν και τεχνολογία και χρήματα.

Και καταλήγαμε με ένα γνωμικό του Σενέκα που έλεγε: δεν είναι ότι δεν τολμάμε επειδή μας φαίνονται τα πράγματα απρόσιτα, αλλά επειδή δεν τολμάμε μας φαίνονται τα πράγματα απρόσιτα. Και καταλήγαμε: ας τολμήσουμε λοιπόν».