Navigant: Οι Πολιτικές που Στηρίζουν την Ηλεκτροκίνηση και τα Βιοκαύσιμα Αποτελούν Σίγουρη Λύση για τη Μείωση των CO2

Navigant: Οι Πολιτικές που Στηρίζουν την Ηλεκτροκίνηση και τα Βιοκαύσιμα Αποτελούν Σίγουρη Λύση για τη Μείωση των CO2
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 20 Ιουνίου 2019 - 08:04

Τα εθνικά σχέδια για το κλίμα και την ενέργεια που θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη συνολική φιλοδοξία της ΕΕ για αύξηση των ΑΠΕ και μείωση των εκπομπών ρύπων 

επισημαίνουν αναλυτές και εκτιμούν πως τα βιοκαύσιμα μπορούν να αποτελέσουν μια φθηνή λύση, ενώ θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Οι πολιτικές που στηρίζουν την ηλεκτροκίνηση και τα βιοκαύσιμα αποτελούν την πιο αποτελεσματική λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2» δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο ο Carlo Hamelinck, αναπληρωτής διευθυντής του οργανισμού Navigant.

Ειδικότερα, αρκετοί αναλυτές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε η Farm Europe  ανέφεραν πως για την επίτευξη των στόχων χρειάζεται, αφενός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αφετέρου η χρήση της βιομάζας για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιοαερίου. Τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι καθοριστικής σημασίας για την  καταπολέμηση των συνεπειών  της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε έθεσε φιλόδοξους στόχους προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ΑΠΕ. Τους προσεχείς μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα που θα υποβάλουν τα κράτη μέλη και  θα είναι υψίστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι τα τελικά σχέδια θα ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες της ΕΕ. «Τα τελικά σχέδια πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του έτους και οι συστάσεις μας δείχνουν πού χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες» τόνισε πρόσφατα ο αρμόδιος επίτροπος για την Ενεργειακή Ένωση  Μάρος Σέφτσοβιτς σχολιάζοντας τα προσχέδια που έστειλαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η επιτυχία των εθνικών σχεδίων προϋποθέτει σύμφωνα με τους εδικούς την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα  τα βιοκαύσιμα παρέχουν μια άμεση λύση για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές. Για παράδειγμα πριν τρία χρόνια η United Airlines ανακοίνωσε μία νέα πρωτοβουλία  για την ενσωμάτωση των βιοκαυσίμων, προσδοκώντας πως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 60%. Επίσης, ένα ενδιαφέρον παράδειγμα χρήσης βιοκαυσίμων αποτελεί η Βραζιλία, όπου το ζαχαροκάλαμο μετατρέπεται σε αιθανόλη και έπειτα χρησιμοποιείται ως καύσιμο. Ορισμένα αυτοκίνητα μπορούν να κινηθούν μάλιστα μόνο με αιθανόλη, χωρίς τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Στη Βρετανία ξεκίνησε μία νέα εκστρατεία με σκοπό να ενθαρρύνει τους οδηγούς να βάζουν στα αυτοκίνητά τους ένα μείγμα βιοκαυσίμων. Εκτιμάται πως μέχρι το 2040 θα τερματιστεί η πώληση πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Επιπλέον, αναλυτές υποστηρίζουν πως στο μέλλον ένας τρόπος παραγωγής βιοκαυσίμων θα είναι από χόρτα και φυτά, τα οποία περιέχουν περισσότερη κυτταρίνη. Στην Ευρώπη πάντως. αυτή τη στιγμή τα βιοκαύσιμα αντιπροσωπεύουν το 5% της κατανάλωσης ενέργειας στις μεταφορές.