Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες της Διήμερης Διάσκεψης για τις Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά

Ολοκληρώθηκαν οι Εργασίες της Διήμερης Διάσκεψης για τις Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά
energia.gr
Σαβ, 22 Ιουνίου 2019 - 16:34

Με την πρόταση τριών επιμέρους δράσεων, που -όπως τονίστηκε- δεν έχουν επαρκώς προωθηθεί από τη διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, έκλεισαν το μεσημέρι οι εργασίες της διήμερης διεθνούς διάσκεψης με θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά: Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση», που οργανώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την UNESCO και τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), στο Ζάππειο.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στη λήξη των εργασιών του διημέρου, από τον πρόεδρο της επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής, ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό. Πρόκειται για: Την επέκταση της έρευνας για την ανεύρεση των κατάλληλων εργαλείων που θα προστατεύσουν τα μνημεία από την κλιματική αλλαγή, την προσέλκυση οικονομικών κεφαλαίων, που θα επιτύχουν τη μετάβαση σε ρεαλιστικό πεδίο όλων όσων πειραματικά συντελούνται και παρουσιάστηκαν στις εισηγήσεις της διάσκεψης και την ανάδειξη της παιδείας ως βασικού μοχλού της ανθρωπότητας για να καταφέρει να επιβιώσει την περίοδο κατά την οποία ο άνθρωπος άρχισε να παρεμβαίνει βίαια στο περιβάλλον.

«Υπάρχει ένας συμβολισμός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ό,τι αποφασίσαμε, το αποφασίσαμε στη σκιά της Ακροπόλεως» σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ζερεφός, ευχόμενος «η ελληνική πρωτοβουλία να εξελιχθεί και να μετεξελιχθεί σε ένα νέο πρωτόκολλο που θα αφορά τον πολιτισμό».

«Θέτουμε στην κοινή γνώμη την αγωνία, την έγνοια, το ενδιαφέρον για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Το κρίσιμο είναι ο άνθρωπος, και ο άνθρωπος είναι ο πολιτισμός» σημείωσε κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα της διοργάνωσης.

Στη διαχρονικότητα της φθοράς του φυσικού περιβάλλοντος από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις με κίνητρο την επιβίωση ή την οικονομική ευρωστία, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακροπόλεως, Δημήτρης Παντερμαλής, σημειώνοντας ωστόσο ότι η διαφορά με το σήμερα είναι πως οι καταστροφές είναι μη αναστρέψιμες και το μόνο που οφείλει να κάνει ο άνθρωπος είναι να αναζητήσει τρόπους, ώστε να ανασταλεί αυτή η φθορά.

Για το κοινωνικό κεφάλαιο, που βρίσκεται στο υπόβαθρο της βιώσιμης ανάπτυξης και συνίσταται στο τρίπτυχο κοινωνία- οικονομία- περιβάλλον, έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ ο λέκτορας προϊστορίας στο πανεπιστημίου του Κεντ, Ευάγγελος Κυριακίδης, μίλησε για προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μία ανανεώσιμη πηγή παιδείας, περηφάνιας και τοπικής ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, στην Ελλάδα «τρέχουν» περίπου 250 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά προγράμματα για 200 δράσεις συντήρησης και ανάδειξης αρχαίων μνημείων. Πλην αυτών, το 2018 διατέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ γενικά για δράσεις πολιτισμού, ενώ εσχάτως εγκρίθηκαν 4,5 εκατ. ευρώ για εργασίες συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Αντίστοιχο ποσό έχει εγκριθεί για εργασίες αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου στο Δίον. Υπενθύμισε, δε, ότι 0,8% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται για τον πολιτισμό.