Κρίσιμες παραμένουν οι εξελίξεις στις δύο εμβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ. Την περασμένη εβδομάδα, οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στο αέριο άναψαν τα …αίματα, ενώ διαρροές για την επιδείνωση των οικονομικών της ΔΕΗ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έβαλαν φωτιά και στο πολιτικό σκηνικό.

Ειδικότερα, δεν πρόλαβε καλά καλά να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Βελισσάριος Δότσης, και το σωματείο των εργολαβικών εργαζομένων ξεκίνησε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες και καταγγελίες στέλνοντας το μήνυμά του στην επόμενη κυβέρνηση ότι σκοπεύει να κρατήσει σκληρή στάση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργολαβικών για ισότιμα δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους τους σε αμοιβές, επιδόματα κλπ.  

Όμως πέρα από την κινητοποίηση των εργολαβικών, οι αναταραχές μεταφέρθηκαν και στην θυγατρική της ΔΕΠΑ, τη ΔΕΔΑ, την εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός από Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία). Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας (ΠΟΕ) προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε και υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Κοντουσιάδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεοδόσιος Σπυράντης, βάλλουν κατά συγκεκριμένου διευθυντή στη ΔΕΔΑ. Όπως αναφέρεται, κατά τη διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπου των εργαζομένων, «συγκεκριμένοι συνάδελφοι καλυπτόμενοι πίσω από τον μανδύα της Ένωσης Προσώπων της ΔΕΔΑ επιχείρησαν να εμποδίσουν αντιδημοκρατικά τη συγκεκριμένη διαδικασία επιχειρώντας να βλάψουν ακόμα και συναδέλφους τους πρώην εργολαβικούς που είχαν μόλις ενταχθεί στο μόνιμο προσωπικό (σ.σ. συνολικά 23 εργολαβικοί τακτοποιήθηκαν στη ΔΕΔΑ)».

Μάλιστα, κάνουν λόγο για συγκεκριμένο Διευθυντή, ο οποίος «επιτέθηκε βίαια σε συναδέλφισσα, με στόχο να επιβάλλει την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς». Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Ως ΠΟΕ κάνουμε ξεκάθαρο και επαναλαμβάνουμε την θέση μας, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε συμπεριφορές ούτε τρομοκρατίας, ούτε επιστροφής στο παρελθόν, όπου μικρή μερίδα διευθυντών συντηρούν το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβοποίησης». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν εργαζόμενοι στην εταιρεία, τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα και δεν αποκλείεται να δοθεί συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες.

 

ΔΕΗ: εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων

«Καυτή» ήταν η προηγούμενη εβδομάδα και για τη ΔΕΗ. Εν αναμονή των επίσημων οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου στο τέλος της εβδομάδας, διαρροές που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο (αρχικά στην εφημερίδα «Καθημερινή») κάνουν λόγο για καθαρές ζημίες ύψους 254 εκατ. ευρώ και αρνητικό ΕBITDA 80 εκατ. ευρώ, μεγέθη που θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα του τριμήνου δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς υφίστανται σημαντικές εκκρεμότητες που τα επηρεάζουν και ότι δεν έχουν βάση εκτιμήσεις όπως ότι η ΔΕΗ αναζητεί επειγόντως 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διοίκηση της επιχείρησης, το τελευταίο διάστημα, αναζητεί εναγωνίως τρόπους για να βελτιώσει την εικόνα των οικονομικών της και υποστηρίζει ότι έχει γίνει πρόβλεψη για απαιτήσεις τόκων που έχει ο ΑΔΜΗΕ και άλλοι φορείς περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως όλοι στην αγορά γνωρίζουν, μια δημόσια εταιρεία του μεγέθους της ΔΕΗ, δεν θα αφεθεί ποτέ να καταρρεύσει και θα βρεθούν τρόποι - είτε μέσω της επιστροφής των ΥΚΩ που της οφείλονται της περιόδου 2011 ύψους 250 εκατ. ευρώ, είτε μέσω της τιτλοποίησης ανεξόφλητων οφειλών – για να δοθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στην επιχείρηση. Ζητούμενο αποτελεί ωστόσο, εάν τελικά θα εισακουσθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, ο οποίος έχει πολλάκις ζητήσει από την κυβέρνηση τη θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά η έκκλησή του έχει μείνει μετέωρη. Η απάντηση αναμένεται πλέον να δοθεί από την επόμενη κυβέρνηση.