Οι Έλληνες Ιδιώτες της Ενέργειας Ετοιμάζονται να Εξαπλωθούν στα Βαλκάνια- Μαζί τους και η ΔΕΗ

Οι Έλληνες Ιδιώτες της Ενέργειας Ετοιμάζονται να Εξαπλωθούν στα Βαλκάνια- Μαζί τους και η ΔΕΗ
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 28 Ιουνίου 2019 - 19:55

Μια σειρά γεγονότων μοιάζουν να ανοίγουν το δρόμο για την εξάπλωση της δραστηριότητας ελληνικών ενεργειακών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πιο συγκεκριμένα οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας που λειτουργούν θερμικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος μελετούν σχέδια για την επέκτασή τους στις αγορές των χωρών της Βαλκανικής

παράλληλα με τις βλέψεις τους για αύξηση του μεριδίου της εγχώρια παραγωγή, με βάση της εκτιμώμενη αλλαγή πολιτικού σκηνικού στη χώρα, αλλά και τις εξελίξεις που μέλλουν να υπάρξουν στο θέμα της ΔΕΗ.

Κρίσιμο ρόλο στην ευόδωση των σχεδίων τους θα παίξει κατ’ αρχάς, το γεγονός ότι οι επενδύσεις που μελετώνται τόσο από πλευράς ΔΕΗ, αναφορικά με την ολοκλήρωση της Πτολεμαΐδας V, όσο και εκ μέρους του ιδιωτικού ενεργειακού τομέα, με αντικείμενο την κατασκευή νέων, σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου υψηλής απόδοσης, θα δημιουργήσουν συνθήκες υπερεπάρκειας στο θέμα της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας και, φυσικά, αντίστοιχων δυνατοτήτων παραγωγής.

Επίσης, με δεδομένο ότι η αγορά ηλεκτρισμού των Βαλκανίων είναι ανελαστική, επειδή βασίζεται κατά κόρον στον άνθρακα, αλλά και επειδή τα δίκτυα φυσικού αερίου που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν είναι επαρκή.

Τέλος, τα επενδυτικά σχέδια που επεξεργάζονται οι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι στηρίζονται εν πολλοίς στο γεγονός της αναβάθμισης, από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες και κυρίως την Βουλγαρία και την Βόρεια Μακεδονία, κάτι που όταν υλοποιηθεί, θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για εξαγωγές ρεύματος.

Στο χορό της εξάπλωσης στις γειτονικές χώρες αναμένεται να εισέλθει και η ΔΕΗ, προοπτική που ενέτεινε η δήλωση του επικεφαλής του Ομίλου, Μανώλη Παναγιωτάκη στους δημοσιογράφους ότι «το χαρτοφυλάκιο των μονάδων της ΔΕΗ δεν απευθύνεται μόνον στην ηλεκτρική αγορά της Ελλάδας».

Επίσης, θυμίζουμε ότι ο κ. Παναγιωτάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Επιχείρησης, αποκάλυψε ότι θα δημιουργήσει δύο θυγατρικές στο real estate, με απώτερο σκοπό να αντλήσει 150 εκατ. ευρώ, εντός του επομένου έτους, αξιοποιώντας, με αυτό τον τρόπο, την τεράστια ακίνητη περιουσίας της. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ είχε αναφέρει ότι προωθεί την σύσταση θυγατρικής στο χώρο του estate, για να αξιοποιήσει το κτιριακό, και όχι μόνο, απόθεμα της Επιχείρησης. Μάλιστα, σε εκείνες τις δηλώσεις του, είχε χαρακτηρίσει την ΔΕΗ "κοιμώμενο γίγαντα" και για εγχείρημα με τεράστιες δυνατότητες, που αποσκοπούσε στην ανάγκη να διαρρήξει τους δεσμούς της με το κράτος, και να μπορέσει να λειτουργήσει, στο μέλλον, με ιδιωτικοοικονομικούς όρους.