Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου στα Ελληνικά Χρηματιστήρια το 1ο EnEx Net (Energy Ecosystem Networking Event) του Ομίλου Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EnEx Group) με κεντρικό θέμα: «Απολογισμός του 1ου χρόνου λειτουργίας – Επόμενα βήματα για τη μετάβαση στις Νέες Αγορές».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 150 στελέχη Ενεργειακών Εταιρειών, Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Φορέων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΔΑΠΕΕΠ, EBRD) και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σκοπός του 1ου EnEx Net ήταν να αναδείξει τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην αναδιοργάνωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας τον τελευταίο χρόνο με την ίδρυση και λειτουργία του EnEx Group, τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Μοντέλου Στόχου και τη διεύρυνση του οικοσυστήματος της ενεργειακής αγοράς με τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Ντιλένα Βασιλείου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EnExClear και Αντιπρόεδρος της ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος ο οποίος επεσήμανε το ρόλο του Ομίλου στην ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα προς όφελος του καταναλωτή, της βιομηχανίας και της εθνικής οικονομίας.

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με τον κ. Μιχάλη Φιλίππου, Διευθύνοντα Σύμβουλο των εταιρειών HEnEx & EnExClear, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα πεπραγμένα των εταιρειών κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ομίλου και συγκεκριμένα: στη σύσταση των εταιρειών, στην επιτυχή μεταφορά όλων των υποδομών στις νέες εγκαταστάσεις, στην σύνταξη των Κανονισμών της Αγοράς, στην υπογραφή συμφωνιών με αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και Διαχειριστές Συστημάτων, στην απόκτηση του ευρωπαϊκού αλγορίθμου σύζευξης (PCR – Price Coupling of Regions), και στη συνεργασία σε μελετητικό, ρυθμιστικό και τεχνικό επίπεδο με την περιφέρεια της Ιταλίας για την εφαρμογή της σύζευξης (coupling). Αναφορικά με τα πληροφοριακά συστήματα των νέων spot αγορών ο κος Φιλίππου αναφέρθηκε στη διάθεση των API Specs και Sample Applications στους Συμμετέχοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ISVs και στον ΑΔΜΗΕ. Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό αναφέρθηκε στην ανάθεση μελέτης για την ανάπτυξη πλατφόρμας συναλλαγών σε προϊόντα φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του ο κ. Φίλιππου ανέπτυξε τα επόμενα βήματα για τη μετάβαση στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Στόχο παρουσιάζοντας τον ακόλουθο πίνακα: