Οι χώρες - μέλη του OPEC συμφώνησαν χθες, Δευτέρα, να παρατείνουν την ισχύ της συμφωνίας για περικοπές της προσφοράς πετρελαίου μέχρι το Μάρτιο του 2020, καθώς τα μέλη του καρτέλ ξεπέρασαν τις επιμέρους διαφωνίες τους ώστε να θωρακίσουν την τιμή του αργού σε μία συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και την αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο ότι θα προκαλέσει το θυμό του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε ζητήσει από τον de facto ηγέτη του OPEC, τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσει την πετρελαϊκή της παραγωγή προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στην αντλία, σε αντάλλαγμα της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ εναντίον του κοινού περιφερειακού τους εχθρού, του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το Brent, το διεθνές benchmark, ανατιμήθηκε φέτος κατά περισσότερο από 25% μέχρι στιγμής, αφότου ο Λευκός Οίκος αυστηροποίησε τις κυρώσεις του κατά της Βενεζουέλας και του Ιράν -χωρών μελών του OPEC- καταφέρνοντας ισχυρότατο πλήγμα στις πετρελαϊκές εξαγωγές τους.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του -με επικεφαλής τη Ρωσία- έχουν συμφωνήσει από το 2017 στην εφαρμογή περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου τους, ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση των τιμών εν μέσω αυξανόμενης παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχει ξεπεράσει τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία και έχουν καταστεί ο κορυφαίος παραγωγός παγκοσμίως.

Οι φόβοι για την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο OPEC.

«Η Σαουδική Αραβία κάνει το καλύτερό που μπορεί για να πετύχει τιμές στα $70 το βαρέλι, παρά το τι επιθυμεί ο Τραμπ. Ωστόσο, ακόμη δεν το έχει καταφέρει, παρά την πτώση των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας. Και οι λόγοι για αυτό είναι η αδύναμη ζήτηση και η ανάπτυξη του σχιστολιθικού δυναμικού των ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters ο Gary Ross από την Black Gold Investors.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι, επίσης, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως, δεν είναι μέλος του OPEC ούτε συμμετέχουν στη συμφωνία περιορισμού της πετρελαϊκής παραγωγής. Ένα άλμα στις τιμές του πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της βενζίνης, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στον Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο.

Τη χθεσινή σύνοδο του OPEC θα ακολουθήσουν σήμερα, Τρίτη, οι συνομιλίες με τη Ρωσία και τους άλλους συμμάχους του καρτέλ, ομάδα γνωστή ως OPEC+.

Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να επεκτείνουν τις παγκόσμιες περικοπές παραγωγής της τάξης των 1,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως (1,2% της παγκόσμιας ζήτησης) μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 ή το Μάρτιο του 2020.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να καθηλωθούν καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζει τη ζήτηση και το πετρέλαιο των ΗΠΑ πλημμυρίζει την αγορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση διεθνών αναλυτών που δημοσίευσε το Reuters.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, δήλωσε ότι αυξάνεται η αισιοδοξία του για την παγκόσμια οικονομία μετά από τη συνάντηση των ηγετών της ομάδας G20 το Σαββατοκύριακο. «Η παγκόσμια οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους φαίνεται σήμερα καλύτερα από ό, τι πριν από μία εβδομάδα λόγω της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του Κινέζου προέδρου Σι, της ανακωχής του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου και της απόφασης για επανάληψη σοβαρών εμπορικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Falih.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να μειώνει τις παραδόσεις προς τους αγοραστές της τον Ιούλιο. Σημείωσε, επίσης, ότι είχε την πεποίθηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα κορυφωνόταν και μετά θα έμενε σταθερή, όπως είχε παρατηρηθεί και με τη Βόρεια Θάλασσα ή άλλες, παλαιότερες πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές.

«Ο λόγος για την επέκταση της συμφωνίας κατά εννέα μήνες, αντί για έξι, είναι για να δοθεί μία εγγύηση προς τις αγορές ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ κατά τη διάρκεια της περιόδου εποχικά χαμηλής ζήτησης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020», δήλωσε η Amrita Sen, συνιδρύτρια της Energy Aspects.

Η συνάντηση τη Δευτέρας διήρκησε, σύμφωνα με αναφορές του διεθνούς Τύπου, για έξι ώρες, καθώς οι υπουργοί συζήτησαν έναν οδικό χάρτη για τη μακρόχρονη συνεργασία του Οργανισμού με παραγωγούς εκτός OPEC.

Οι πηγές του OPEC αναφέρουν ότι το Ιράν και η Σαουδική Αραβία διαφώνησαν για το περιεχόμενο ενός προσχεδίου του οδικού αυτού χάρτη, αλλά τελικά επετεύχθη συμφωνία, παρά την κριτική της Τεχεράνης κατά του Πούτιν που ανακοίνωσε την συμφωνία πριν από τη συνάντηση του OPEC. Παράλληλα, ο Οργανισμός επικύρωσε την ανανέωση της θητείας του γενικού γραμματέα του, Mohammad Barkindo, για μία ακόμη τριετία.

Η επόμενη συνεδρίαση του OPEC προγραμματίστηκε για τις 5 Δεκεμβρίου.