Σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 26% σημείωσαν τον Ιούνιο οι εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αύξηση των παραδόσεων προς την Κίνα, η οποία αποτελεί σήμερα τον υπ’ αριθμόν ένα πελάτη της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA του Καράκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PDVSA και της Refinitiv Eikon, ο πετρελαϊκός όμιλος της Βενεζουέλας και οι θυγατρικές του εξήγαγαν τον Ιούνιο 1,1 εκατ. βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων ημερησίως, καταγράφοντας αύξηση 26% σε σύγκριση με το Μάιο. Το 59% των παραδόσεων κατευθύνθηκε προς την Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ινδία (18%) και η Σιγκαπούρη (10%).

Τα στοιχεία για τον Ιούνιο αναδεικνύουν ότι η Βενεζουέλα -χώρα μέλος του OPEC- κατάφερε να ανακάμψει στο επίπεδο εξαγωγών που είχε πετύχει νωρίτερα το 2019, αφότου οι ΗΠΑ επέβαλαν τον Ιανουάριο κυρώσεις στην PDSVA, με στόχο να αποστερήσουν τα πετρελαϊκά έσοδα από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, ο όμιλος PDVSA αναδιοργάνωσε τις δραστηριότητές του με σκοπό να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή εσόδων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι ΗΠΑ εμπόδισαν αμερικανικές εταιρείες στις συναλλαγές τους με την PDVSA και αναγνώρισαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο ηγέτη της χώρας υπό το επιχείρημα ότι η επανεκλογή το 2018 του προέδρου Νικολάς Μαδούρο ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Κίνα αυξάνονται σταθερά από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία. Το Φεβρουάριο, ο όγκος που μεταφέρθηκε ήταν 233.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ τον Ιούνιο σχεδόν τριπλασιάστηκε στα 656.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, οι εξαγωγές της PDVSA προς την Ινδία, άλλο μεγάλο πελάτη της, μειώθηκαν στα 200.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ οι παραδόσεις προς την Ευρώπη παρέμειναν σταθερές σε περίπου 85.000 βαρέλια ημερησίως τους τελευταίους μήνες.

Στο πλαίσιο συμφωνιών για τη χορήγηση δανείων με αντάλλαγμα τον εφοδιασμό με αργό, η Βενεζουέλα έχει εισπράξει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα και τη Ρωσία την τελευταία δεκαετία, με την PDVSA να αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αργού της στην κινεζική China National Petroleum Corp και τη ρωσική Rosneft προκειμένου το Καράκας να αποπληρώσει τους πιστωτές του. Έτερο ποσοστό της παραγωγής αργού του πετρελαϊκού ομίλου της Βενεζουέλας ανταλλάσσεται για την αγορά καυσίμων.

Η PDVSA εισήγαγε τον Ιούνιο 117,100 βαρέλια καυσίμων ημερησίως, καταγράφοντας πτώση για τρίτο συναπτό μήνα. Η Rosneft και η ισπανική Repsol ήταν οι κύριοι προμηθευτές προϊόντων, όπως βενζίνης, νάφθας, ντίζελ και LPG.

Τον περασμένο μήνα, η PDVSA ξεκίνησε δοκιμές για να αναδιατάξει την παραγωγή της, επιδιώκοντας να ενισχύσει την παραγωγή προϊόντων που προτιμώνται από τα ασιατικά διυλιστήρια. Σημειώνεται ότι, υπό την πίεση των κυρώσεων εκ μέρους της Ουάσινγκτον, τα αμερικανικά διυλιστήρια -που κάποτε συγκαταλέγονταν μεταξύ των μεγαλύτερων πελατών της PDVSA- δεν αγόρασαν καμία ποσότητα αργού από τη Βενεζουέλα τον Ιούνιο. Παράλληλα, οι εξαγωγές του Καράκας προς την Κούβα τον περασμένο μήνα μειώθηκαν, μετά από ένα άλμα που σημείωσαν το Μάιο.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr