Σε Νομικές Ενέργειες κατά των Εταιρειών που Καταπατούν την ΑΟΖ της Προχωρά η Κύπρος

Σε Νομικές Ενέργειες κατά των Εταιρειών που Καταπατούν την ΑΟΖ της Προχωρά η Κύπρος
energia.gr
Τετ, 3 Ιουλίου 2019 - 12:12

Η Κύπρος εκκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον τριών εταιρειών που έχουν αναλάβει γεωτρήσεις για φυσικό αέριο για λογαριασμό της Αγκυρας στα δυτικά του νησιού, κατηγορώντας τις ότι καταπατούν την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου, οι αξιωματούχοι του κυπριακού ΥΠΕΞ αρνήθηκαν να κατονομάσουν τις εταιρείες αυτές, αλλά δήλωσαν ότι δεν είναι τουρκικές.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Fatih βρίσκεται αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Άγκυρας, το Yavuz, πρόκειται -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας- να δραστηριοποιηθεί σύντομα στα ανατολικά του νησιού.

«Έχουμε ήδη κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την TPAO (σ.σ. την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας)», ανέφερε ο αξιωματούχους του κυπριακού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία είναι αποφασισμένη να προβεί σε ανάλογες ενέργειες σε ότι αφορά στο Yavuz.