Vienna Energy Transition Forum: Η Διεύρυνση του Διαλόγου για την Ενεργειακή Μετάβαση στις Εργασίες της Πρώτης Συνεδρίας

Vienna Energy Transition Forum: Η Διεύρυνση του Διαλόγου για την Ενεργειακή Μετάβαση στις Εργασίες της Πρώτης Συνεδρίας
energia.gr
Τετ, 3 Ιουλίου 2019 - 15:56

Το Vienna Energy Transition Forum το οποίο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE) στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, στις 6 και 7 Ιουνίου, προσήλκυσε ένα ευρύ φάσμα  ομιλητών από όλους τους κλάδους του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα

σε ένα διήμερο εντατικών συζητήσεων που αποσκοπούσε στη διεύρυνση του δημόσιου διαλόγου για Ενεργειακή Μετάβαση. Σε αυτή την πρωτοβουλία του, το IENE υποστηρίχθηκε από μια σειρά διεθνών οργανισμών και κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών, όπως η Energy Community, με έδρα την Βιέννη, ο ΟPEC, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το New Nuclear Watch Institute (NNWI), και το Central European Gas Hub (CEGH), αλλά και κορυφαίων ενεργειακών Ομίλων της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της OMV, της ENEL, της Gazprom, των Ελληνικών Πετρελαίων, του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnEx), της δικηγορικής εταιρείας KG Law Firm, της ΕnSCo και άλλων.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ Κωστής Σταμπολής στα εισαγωγικά του σχόλια: «Το Ινστιτούτο μας φιλοδοξεί, μέσα από αυτό το Φόρουμ, να διευρύνει το διάλογο σχετικά με την Ενεργειακή Μετάβαση, αποδίδοντας την ίδια βαρύτητα σε κλάδους της ενέργειας που αγνοούνταν συστηματικά, έως τώρα,  στη συζήτηση για τη συμβολή της ενέργειας στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος. Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύουμε ότι ο ρόλος του φυσικού αερίου, της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και οι κλάδοι του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να επανεξεταστούν πλήρως, ενόψει των σοβαρών πλεονεκτημάτων που κάθε ένας εξ αυτών προσφέρει  στη συνολική προσπάθεια για την απανθρακοποίηση».

Στο βίντεο με τις εργασίες της πρώτης συνεδρίας, εμφανίζονται να μιλούν, εκτός από τον κ. Σταμπολή, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης καθώς και οι Janez Kopac, Director, Energy Community, Vienna, Dr. Abderrezak Benyoucef, Head of Energy Studies Department, OPEC, Vienna, Tim Yeo, Chairman, The New Nuclear Watch Institute (NNWI), London, UK, Daniel Kroos, Senior Programme Officer, Energy Security Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE), Vienna και John Roberts, Energy Security Specialist, Scotland, UK.