Η Θαυμαστή Εξωστρέφεια της Energean

Το γενικό ρεύμα διατείνεται πως στο σύγχρονο υλιστικό κόσμο, δεν υπάρχουν περιθώρια για θαύματα. Και όμως! Μια ελληνική εταιρεία έχει βαλθεί να διαψεύσει τους διαπρύσιους κήρυκες αυτής της κυνικής θεώρησης των πραγμάτων. Η Energean, από την ημέρα της ίδρυσής της, το 2007 δεν έχει πάψει να συντελεί θαύματα. Το τελευταίο είναι η συμφωνία της με την Edison, για την εξαγορά του βραχίονα της τελευταίας στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, έναντι 750 εκατ. δολαρίων.

energia.gr
Παρ, 5 Ιουλίου 2019 - 03:14

Η απόκτηση της Edison E&P προσθέτει στην Energean βεβαιωμένα αποθέματα 292 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου καθώς και ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, με βάση τα στοιχεία του 2018. Με τη συμφωνία, η ελληνική εταιρεία αυξάνει, σε πρώτη φάση, την ημερήσια παραγωγή της σε πάνω από 140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με προοπτικές αυτή να ανέλθει στις 200 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Ταυτόχρονα, αποκτά αποθέματα που την καθιστούν ως μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες έρευνας και παραγωγής στην Ευρώπη, με συνολικά βεβαιωμένα αποθέματα 639 εκατ. βαρελιών, και με πρόσβαση σε έντεκα χώρες του κόσμου.

Η εταιρεία, την oποία ίδρυσαν το 2007 ο κ. Μαθιός Ρήγας και ο εφοπλιστής Στάθης Τοπούζογλου, πέτυχε, το 2018 ένα άλλο θαύμα, όταν σε χρονικό διάστημα 45 ημερών, πέτυχε να υπογράψει οικονομικές συμφωνίες συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων.  

Από πότε, έχει η καθημαγμένη Ελλάδα να επιδείξει τέτοια επιχειρηματικά μεγαλεία; Θα πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο 2006, όταν υπό εντελώς διαφορετικές και μακράν πιο ευνοϊκές συνθήκες, η Εθνική Τράπεζα είχε εξαγοράσει την τουρκική Finansbank, από την FIBA Holding, έναντι  2.3 δισ. ευρώ.   

Αλλά σε επίπεδο αμιγώς παραγωγικής επένδυσης, η περίπτωση της Energean είναι ασύγκριτη.

Η επενδυτική βόμβα που απασφάλισε ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος συναρμολογήθηκε στη…γιάφκα των  προοπτικών που διανοίγονται για το επιχειρείν, αλλά και ευρύτερα για την εγχώρια οικονομία, χάρη στο υπαρκτό ενδεχόμενο να ανακαλυφθούν σημαντικές και εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων στο βυθό των  ελληνικών θαλασσών. Δηλαδή, ακριβώς στο σημείο που αυτή η προοπτική τέμνεται με τα έωλα επιχειρήματα και τους εύκολους αφορισμούς μιας δράκας περιβαλλοντιστών -και των πανταχού παρουσών ΜΚΟ - που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κατά των ερευνών.

Αλλά και έναντι αυτών η Εnergean έχει προλάβει να δώσει απάντηση, καθώς λειτουργεί, τηρώντας τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα μεγαλούργησε όταν έζησε και λειτούργησε ως εξωστρεφής εθνική οντότητα και συρρικνώθηκε, αντιθέτως, ζαλισμένη από τις εξωγενείς «φάπες», όταν επέλεξε ως στρατηγική προτεραιότητα την ηττοπαθή συστροφή και περιχαράκωση εντεύθεν των συνόρων της.

Υπ’ αυτή την έννοια, η Energean θα μπορούσε να αποτελεί, με το παράδειγμά της, μια ανεξάρτητη νησίδα εκείνου του ελληνισμού που χάσαμε.