Αύξηση των Επενδύσεων στη Γεωθερμία Δείχνουν Νέες Ερευνες – Το Νήμα Κόβει και ο Καναδάς

Αύξηση των Επενδύσεων στη Γεωθερμία Δείχνουν Νέες Ερευνες – Το Νήμα Κόβει και ο Καναδάς
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 5 Ιουλίου 2019 - 08:42

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η παγκόσμια αγορά γεωθερμικής ενέργειας το 2018 υπολογίστηκε σε τέσσερα δισ. δολάρια, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τα εννέα δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, ο Καναδάς αναμένεται να εγκαινιάσει το πρώτο εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας.

Η έρευνα της Global Market Insights, παρέχει συνολικά δεδομένα για τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της γεωθερμίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων την μεγάλη αύξηση του μεριδίου αγοράς της γεωθερμικής ενέργειας στην Ιαπωνία, που αναμένεται να φτάσει το 8% το 2024. Αντιστοίχως, στην Αιθιοπία η αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες επενδύσεις προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενισχύσουν την αγορά γεωθερμικής ενέργειας. Το 2013, η χώρα ανακοίνωσε την επένδυση τεσσάρων δισ. δολαρίων για την κατασκευή γεωθερμικής ενέργειας ισχύος 1000MW. Στην χώρα το 69% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, σε έρευνα της εταιρίας Zion επισημαίνεται πως η αγορά γεωθερμικής ενέργειας αναμένεται να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη στο μέλλον, λόγω της ταχείας εξάντλησης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρόλα αυτά το υψηλό κόστος εγκατάστασης της γεωθερμικής ενέργειας μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη της αγοράς στο μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνα η παγκόσμια αγορά γεωθερμικής ενέργειας, άγγιξε το 2018 τα τέσσερα δισ. δολάρια, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τα εννέα δισ.δολάρια. Τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν τη χρήση της γεωθερμίας σε όλους τους τομείς, δηλαδή τόσο στη βιομηχανική όσο και στην οικιακή εφαρμογή.

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις ο Καναδάς αναμένεται να προστεθεί στις χώρες που παράγουν ενέργεια από γεωθερμία. Το γεγονός πως η γεωθερμία μπορεί να προσφέρει αδιάλειπτα ενέργεια είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια επιλέγεται σε απομακρυσμένες περιοχές που επιθυμούν να αυξήσουν τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα να μειώσουν τις εκπομπές CO2. Ο Καναδάς παρότι είναι χώρα που έχει  γεωθερμικά πεδία, δεν διέθετε μέχρι τώρα μονάδα παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία. Έτσι, εξέφρασε για πρώτη φορά ενδιαφέρον για τη γεωθερμία κατά την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970. Το διάστημα 1975-1985 είχαν γίνει σημαντικές μελέτες για το γεωθερμικό δυναμικό χωρίς ωστόσο να γίνουν έργα. Όμως τα τελευταία χρόνια αξιοποιήθηκαν αυτές οι μελέτες και τελικά πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα κατασκευαστεί  στην επαρχία Σασκάτσουαν, το πρώτο εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας. Αποτελεί ένα έργο το οποίο ήδη έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, με την κυβέρνηση του Καναδά να παρέχει χρηματοδότηση 25,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Η μονάδα θα παράγει πέντε μεγαβάτ, αρκετή για να τροφοδοτήσει με ρεύμα περίπου 5.000 σπίτια. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 100 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, θα τροφοδοτήσει το επαρχιακό ηλεκτρικό δίκτυο με καθαρή ανανεώσιμη ενέργεια και θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τοπικές κοινότητες.