Η ρητορική αυτή δεν είναι τίποτε άλλο παρά από μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να σπρώξει τα ενεργειακά στο τραπέζι των συνομιλιών. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι φωνές, από τουρκικής πλευράς, ότι η Άγκυρα θα δεχθεί να πάει σε συνομιλίες εάν συμπεριληφθούν τα ενεργειακά, ενώ προβάλλει και τον ισχυρισμό ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Το τελευταίο διήμερο έχουν καταγραφεί δύο τοποθετήσεις (μία από τουρκικής και μια από τουρκοκυπριακής πλευράς) που καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται έχει συγκεκριμένη στόχευση.
Από την Τουρκία ο υφυπουργός Ενέργειας, Αρμπασλάν Μπαϊρακτάρ, έστειλε δύο μηνύματα: Πρώτον, ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο επικεντρώνονται στον δικό της γεωγραφικό χώρο και υφαλοκρηπίδα». Δεύτερον, ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην πολιτική λύση του κυπριακού προβλήματος, εάν αυτή (η λύση) θα συμβάλει στην εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».
Εμφανώς η Τουρκία συνδέει Κυπριακό και υδρογονάνθρακες απαιτώντας να ικανοποιηθεί προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, ενισχύοντας την τουρκική ρητορική στο θέμα του φυσικού αερίου, ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι ενεργούν στο θέμα των υδρογονανθράκων σαν να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες και επειδή είναι υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος δεν είναι υπέρ της λύσης. Όλοι, είπε, αποδέχονται την πραγματικότητα ότι το φυσικό αέριο έχει «από κοινού ιδιοκτησία» λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μιαν εναλλακτική οδό συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε και στην περιοχή και στην Κύπρο θα υπάρξει αμοιβαία διασύνδεση των πρωταγωνιστών».
Η εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι η «αμοιβαία διασύνδεση», σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, που δήλωσε πως ως «τβδκ» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος «είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία στο να βρεθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση».
Φαύλος κύκλος οι συνομιλίες
Ο Κουντρέτ Οζερσάι, «υπουργός εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στην Ελβετία όπου μίλησε σε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Διπλωματικών και Διεθνών Σχέσεων της Γενεύης με θέμα «Μια διαφορετική οδός στο Κυπριακό», την έναρξη του οποίου έκανε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Colum Murphy, ο οποίος τον καλωσόρισε ως έμπειρο διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ως διαπραγματευτής συμμετείχε στις συνομιλίες για 15 χρόνια και δούλεψε με τρεις «προέδρους» του ψευδοκράτους και τέσσερις Ε/κ προέδρους, κατά την έκφρασή του. Πλέον, είπε, «οι συνομιλίες έχουν μετατραπεί σε έναν φαύλο κύκλο και για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει α δοκιμασθούν πια άλλες εναλλακτικές».
Κατά τον Οζερσάι, μετά την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, η διαδικασία κατέρρευσε και αυτό δεικνύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των πλευρών είναι ότι δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα. Το μοντέλο ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, κατά την έκφρασή του, που βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και 50 χρόνια για την Κύπρο, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί όταν οι βασικοί παίκτες δεν θέλουν να διαμοιραστούν «την εξουσία και την ευμάρεια», κατά την έκφρασή του.
Συνέχισε λέγοντας πως η ε/κ πλευρά απέρριψε το 2004 το σχέδιο Ανάν και στην έκθεσή του ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία και την ευμάρεια με τους Τ/κ. Από τη συνεχιζόμενη μη λύση και το στάτους κβο στην Κύπρο, πρόσθεσε, τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι Τ/κ, λέγοντας ότι οι Ε/κ ενεργούν σαν να είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στο νησί και επιπλέον χωρίς να έχει εξευρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, οι Ε/κ -όπως είπε- έγιναν μέλος της ΕΕ.
Συνάντηση Ακιντζί – Γκάρμπερ
Συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, είχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ακιντζί είχε συνάντηση την Πέμπτη και με τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι.
Κερύνεια: Ατραξιόν το Υποβρύχιο Γκιουρ
Στο λιμανάκι της Κερύνειας αγκυροβόλησε το τουρκικό υποβρύχιο TCG Gür (S-357) που θα είναι ανοικτό για επισκέψεις από πολίτες μέχρι τις 8 Ιουλίου.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το υποβρύχιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που αγκυροβόλησε χθες στο λιμανάκι της Κερύνειας, θα είναι ανοικτό μεταξύ των ωρών 10:00 – 12:00 και 14:00 – 17.00.
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι σε μια περίοδο που τα γεωτρητικά πλοία «Φατίχ» και «Γιαβούζ» συνεχίσουν τις γεωτρητικές εργασίες τους, το εν λόγω υποβρύχιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Κερύνειας και θα είναι ανοικτό για επισκέψεις από πολίτες.
Η «Κίπρις ποστασί» είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ προχθές, αναρτώντας φωτογραφίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υποβρυχίου «Γκιουρ» που φαινόταν με γυμνό μάτι από τη στεριά, προκαλώντας ανησυχία στον κόσμο. Η εφημερίδα επικαλούμενη «ασφαλείς πληροφορίες» είχε γράψει ότι το υποβρύχιο εκτελούσε «καθήκοντα ρουτίνας» στην περιοχή και είχε βγει στην επιφάνεια της θάλασσας για λόγους ανεφοδιασμού.
Προχθές ανακοινώθηκε ότι αγκυροβόλησε στο λιμανάκι της Κερύνειας και είναι ανοικτό για επισκέψεις.
Στο μεταξύ, τον περασμένο Απρίλιο, μεταξύ 17 και 21 του μήνα, είχε αγκυροβολήσει στο λιμανάκι της Κερύνειας και το τουρκικό υποβρύχιο «Σακάρια», το οποίο επίσης ήταν ανοικτό για επισκέψεις από πολίτες. Το ίδιο συνέβη και με το υποβρύχιο «Ινονού» του τουρκικού ναυτικού στις αρχές Μαΐου.
(από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου)