Στην Ελλάδα, η μεγάλη Επιχείρηση-πυλώνας της οικονομίας, βρίσκεται στριμωγμένη στα σχοινιά και αναζητεί σανίδα σωτηρίας ύστερα από δεκαετίες «αστοχιών», αδράνειας και κακοδιαχείρισης. Στην γειτονική Βουλγαρία όμως, η εικόνα της θυγατρικής της είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Η θυγατρική της ΔΕΗ στη Βουλγαρία, PPC Bulgaria, με παρουσία στην αγορά ηλεκτρισμού της γειτονικής χώρας από το 2015, κινείται σε άλλο μήκος κύματος. 

Η ΔΕΗ Α.Ε. είχε υπογράψει, τον Αύγουστο του 2013, σύμβαση κοινοπραξίας με την Alpiq Central Europe Ltd. για την ίδρυση θυγατρικής εμπορικής εταιρείας στην Βουλγαρία, με την επωνυμία PPC Bulgaria (PPC BG) και με τα ποσοστά συμμετοχής να είναι, για τη μεν ΔΕΗ Α.Ε. 85%, για δε την Alpiq Central Europe Ltd, 15%. 

Μέσω αυτής της συνεργασίας, ο Όμιλος ΔΕΗ επιδιώκει τη διείσδυσή του σε γειτονικές Αγορές, τη διεύρυνση της δραστηριοποίησής του στο διασυνοριακό εμπόριο Ηλεκτρικής Ενέργειας και μέσω άλλων συνόρων εκτός των ελληνικών καθώς και την επίτευξη συνεργειών σε θέματα τεχνογνωσίας όσον αφορά τη διενέργεια συναλλαγών σε πολλαπλές Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας, δρώντας από κοινού με μια καταξιωμένη εταιρεία με παρουσία σε πολλά Ευρωπαϊκά κράτη, καθώς και με σημαντική εμπειρία στο διασυνοριακό εμπόριο. 

Παρουσιάζοντας τους κύριους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας στα πλαίσια του 2ου Οικονομικού Φόρουμ του Πλοβντίβ, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, η κα. Αλεξάνδρα Ψυρρή, chief executive director της εταιρείας και Διευθύντρια Κλάδου Μακροπρόθεσμων Ενεργειακών Συναλλαγών της ΔΕΗ επισήμανε τα ευνοϊκά περιθώρια από την έως τώρα πορεία της εταιρείας για την αξιοποίηση των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που προσφέρει η χονδρεμπορική αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας.

Όπως εξήγησε αναλυτικά η κα. Ψυρρή, στόχος της θυγατρικής της ΔΕΗ στη γειτονική χώρα, είναι η επέκταση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της, με τις βασικές πλευρές του επιχειρησιακού  σχεδιασμού της να αποτελούν η ανάπτυξη ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου πωλήσεων στη χονδρική και η δραστηριοποίηση στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. 

Αναφερόμενη, τέλος, στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, το στέλεχος της ΔΕΗ υπογράμμισε ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών της ανέρχεται σε 4,9 εκατ. ευρώ και η αξία των κεφαλαιουχικών της αγαθών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, στα 15,4 εκατ. ευρώ.

Ήδη από το 2016 ο παραιτηθείς Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης είχε αναφερθεί στην πολιτική εξωστρέφειας της Επιχείρησης, που περιλάμβαναν επιχειρηματικές συμπράξεις και αυτοχρηματοδοτήσεις και επέκταση σε νέες αγορές στο εξωτερικό, όπως ήταν η εξαγορά της εταιρείας εμπορίας ρεύματος, EDS, με έδρα στα Σκόπια, με απώτερο σκοπό να εξυπηρετηθούν ενεργειακά οι ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, με συγγενείς ή θυγατρικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

Στόχος της προσπάθειας διείσδυσης της ΔΕΗ στην περιφερειακή αγορά ήταν η αναπλήρωση των απωλειών από την υποχρεωτική, λόγω ΕΕ, μείωση του μεριδίου της στην Ελλάδα τόσο στην παραγωγή, όσο και στην λιανική, καθώς πρέπει να μειωθεί κάτω από το 50% έως τα τέλη του 2019.