Έως 15% Μείωση των Εκπομπών CO2 στις Μονάδες της ΔΕΗ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με Εργα Αποθήκευσης Ενέργειας

Έως 15% Μείωση των Εκπομπών CO2 στις Μονάδες της ΔΕΗ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά με Εργα Αποθήκευσης Ενέργειας
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 15 Ιουλίου 2019 - 14:58

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των θερμικών μονάδων της ΔΕΗ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά μπορεί να εξοικονομήσει 165.000 τόνους πετρελαίου, να μειώσει κατά 15% τις εκπομπές CO2 και να μειώσει τις χρεώσεις των ΥΚΩ, τόνισε 

ο κ. Κωνσταντίνος Κυπαρίσσης, διευθυντής του κλάδου αποθήκευσης και ενεργειακού μετασχηματισμού νησιών, της γεν. Διεύθυνσης Ανάπτυξης της ΔΕΗ, μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο: «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενέργεια». Ο κ. Κυπαρίσσης σημείωσε πως ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος προβλήματα, όπως το ζήτημα της ευστάθειας και διαθεσιμότητας δικτύων των μη διασυνδεδεμένων νησιών, καθώς και εκείνο της οριακής κάλυψης των αναγκών. Παράλληλα, αναφερόμενος στην ανάγκη διείσδυσης των ΑΠΕ, και στην ανάγκη εφαρμογής της τεχνολογίας της αποθήκευσης ενέργειας τόνισε πως πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Υπογράμμισε, πως χρειάζεται ταχεία ενσωμάτωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας. Επίσης, ανέδειξε ακόμα μία παράμετρο, δηλαδή την αξιοποίηση των εξαντλημένων ορυχείων και των παροπλισμένων εγκαταστάσεων που θα προκύψουν κατά την μεταλιγνιτική περίοδο, μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας αποθήκευσης.

Να σημειωθεί πως το συνέδριο διοργανώνεται από το φόρουμ A -Energy Investments  και ολοκληρώνεται το απόγευμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων εταιρειών, αλλά και επιστημονικών φορέων, μεταξύ των οποίων του ΙΕΝΕ. Στις έως τώρα τοποθετήσεις τους ομιλητές εστιάζουν στην ανάγκη εφαρμογής ρυθμιστικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας και τη λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών με επαρκή ρευστότητα.