Ταρακουνήθηκε η Αθήνα από τα 5,1 Ρίχτερ: Τα Πρώτα Στοιχεία Δείχνουν ότι Ήταν ο Κύριος Σεισμός (Νέα Ενημέρωση)

Ταρακουνήθηκε η Αθήνα από τα 5,1 Ρίχτερ: Τα Πρώτα Στοιχεία Δείχνουν ότι Ήταν ο Κύριος Σεισμός (Νέα Ενημέρωση)
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Παρ, 19 Ιουλίου 2019 - 16:59

Μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ήταν, τελικά, η σεισμική δόνηση με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα. Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους -μόλις 13 χιλιόμετρα- σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο, 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Επίσης, ως θετικό έκρινε το γεγονός ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, Ευθύμιος Λέκκας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως είπε ο κ Λέκκας ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός, σημείωσε ο ίδιος και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Εν τω μεταξύ, μικρές είναι οι ζημιές που καταγράφονται στην Αθήνα από τον σεισμό, την ώρα που συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.   

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω, ενώ την ίδια τύχη είχαν άλλα τέσσερα με πέντε ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι. Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών   

Στις 16:30 επρόκειτο να συνεδριάσει, για προληπτικούς λόγους, στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι, το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αποτίμηση μετά τον σεισμό στην Αττική, καθώς και να υπάρξει σχεδιασμός δράσης των συναρμόδιων φορέων.

Τριανταμία κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική για εγκλωβισμό ατόμων σε ανελκυστήρες κυρίως στο κέντρο της Αθήνας την ώρα του σεισμού, λόγω διακοπής ρεύματος. Τριάντα κλήσεις έχουν γίνει στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας για μάρμαρα που είχαν ξεκολλήσει σε σπίτια ή για σοβάδες, σε όλο το λεκανοπέδιο χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.