Λύση τα Υβριδικά για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά – Ταχεία Ανάπτυξη στις ΑΠΕ Υπόσχεται η Νέα Κυβέρνηση

Λύση τα Υβριδικά για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά – Ταχεία Ανάπτυξη στις ΑΠΕ Υπόσχεται η Νέα Κυβέρνηση
της Μάχης Τράτσα
Δευ, 22 Ιουλίου 2019 - 08:04

Με τη συνεχιζόμενη τεχνολογική πρόοδο και τις φθίνουσες τιμές των υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα υβριδικά συστήματα προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Και τα τοπικά μικροδίκτυα 

των ελληνικών νησιών αποτελούν μια εξαιρετική προοπτική εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών. Ήδη η ELPEDISON, όπως ανέφερε στο τελευταίο συνέδριο του Economist, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Andrea Testi, έχει καταθέσει αιτήσεις για άδειες που αφορούν καινοτόμα εργοστάσια υβριδικής παραγωγής, σε τέσσερα μη διασυνδεδεμένα νησιά του Αιγαίου, και συγκεκριμένα την Πάτμο, τη Σκύρο, τη Σίφνο και την Αμοργό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), 47 νησιά ανήκουν σε 29 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα εκ των οποίων τα 28 είναι isolated microgrid (απομονωμένα μικροδίκτυα) και εκείνο της Κρήτης είναι Small Isolated System (μικρό απομονωμένο σύστημα), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μόνο για δύο υβριδικά συστήματα, εκείνα της Τήλου και της Ικαρίας, και βρίσκονται σε εξέλιξη (ή υπάρχει σχεδιασμός) για την εφαρμογή υβριδικών συστημάτων σε Κύθνο, Άγιο Ευστράτιο, Σύμη, Μεγίστη και Αστυπάλαια.

Για τα τρία τελευταία αναμένεται διαγωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), με στόχο την επίτευξη μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ άνω του 55% - 60%, επιδεικνύοντας τις προοπτικές των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες για έρευνα και καινοτομία. Παράλληλα, το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) προχωρά, αν και με αργά βήματα, την υλοποίηση εντός πιλοτικού έργου στο νησί Άγιος Ευστράτιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΑΠΕ θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης, όπως ανέφερε και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Όπως επεσήμανε, έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας, το οποίο «θέλουμε να είναι φιλόδοξο ως προς τον τομέα των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτομίες και νέες τεχνολογίες». Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, η ενεργειακή πολιτική θα είναι συμβατή με τους θερμοκρασιακούς στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων αλλά και τη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.

Αναλύοντας τους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεσμεύθηκε για ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να ξεπεράσει η χώρα τους στόχους διείσδυσης της πράσινης ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα που έχει θέσει η ΕΕ και να προσελκύσει επενδύσεις.

 

Απλοποίηση αδειοδότησης

Όπως υποστήριξε ο κ. Θωμάς, το στοίχημα είναι η απλοποίηση της αδειοδότησης. Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι σήμερα επτά έτη, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό benchmark είναι δύο χρόνια. «Για να φθάσουμε εκεί, πρέπει να συντομεύσουμε τον χρόνο ελέγχου και έγκρισης και να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, με ψηφιακή μεταφορά αρχείων και ψηφιακή γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών. Αυτό θα γινει σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ειδικού «χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» που θα επιταχυνθεί», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι θα διαμορφωθεί ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των παρόντων πάρκων ΑΠΕ ενώ ξεκινά στρατηγική μελέτη για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Επίσης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ενθάρρυνση επενδύσεων που αφορούν στον ενεργειακό συμψηφισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και στην προώθηση έργων αποθήκευσης ενέργειας.