Η Σκωτία το Πρώτο Εξάμηνο του 2019 Τροφοδότησε με Ενέργεια από ΑΠΕ το Σύνολο των Σπιτιών

Η Σκωτία το Πρώτο Εξάμηνο του 2019 Τροφοδότησε με Ενέργεια από ΑΠΕ το Σύνολο των Σπιτιών
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 22 Ιουλίου 2019 - 08:19

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, οι ανεμογεννήτριες της Σκωτίας παρήγαγαν σύμφωνα με στοιχεία του Weather Energy περισσότερες από 9,8 εκατομμύρια μεγαβατόρες ηλεκτρικής ενέργειας, ενέργειας αρκετή 

για να τροφοδοτήσει 4,47 εκατομμύρια σπίτια, δηλαδή σχεδόν τον διπλάσιο αριθμό σπιτιών που υπάρχουν στη χώρα. «Αυτοί είναι εκπληκτικοί αριθμοί, η επανάσταση της αιολικής ενέργειας της Σκωτίας συνεχίζει να εξελίσσεται», λέει ο Robin Parker, υπεύθυνος για την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια της WWF. «Πάνω  κάτω στη χώρα, όλοι επωφελούνται από την καθαρότερη ενέργεια. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξιοποίηση του άφθονου αιολικού δυναμικού της Σκωτίας μπορεί να προσφέρει καθαρό πράσινο ηλεκτρισμό για εκατομμύρια σπίτια όχι μόνο στη Σκωτία, αλλά και στην Αγγλία», πρόσθεσε.  Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Nicola Sturgeon δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες ενέργειες για να ενισχυθεί η απασχόληση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σημείωσε δε πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας στη Σκωτία». Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία αλυσίδα εφοδιασμού για βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ. Να σημειωθεί πως στη Σκωτία απασχολούνται ήδη  περισσότεροι από 21.400 άνθρωποι, ενώ η χώρα διαθέτει το 25% του συνόλου των υπεράκτιων αιολικών πηγών της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Σκωτσέζοι πετυχαίνουν αξιοσημείωτα ρεκόρ και σε ένα άλλο τομέα, την ανακύκλωση. Ειδικότερα, ανακυκλώνουν περισσότερα απορρίμματα τροφίμων από ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Zero Waste Scotland καταγράφεται σημαντική αύξηση της ποσότητας των ανακυκλωμένων απορριμμάτων από τρόφιμα. Περίπου 158.500 τόνοι οικιακών και εμπορικών απορριμμάτων από τρόφιμα συλλέχθηκαν το 2017, σε σύγκριση με το ποσό των 111.500 τόνων το 2013.  Μάλιστα, από τα απορρίμματα παράγεται ενέργεια γεγονός που έχει συνεισφέρει στην απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Ο Iain Gulland, διευθύνων σύμβουλος της Zero Waste Scotland, δήλωσε πρόσφατα πως  «η Σκωτία πρέπει να είναι περήφανη, η ανακύκλωση περισσότερων αποβλήτων τροφίμων  και η μετατροπή τους σε βιώσιμη ενέργεια είναι ένα απίστευτο επίτευγμα. Σε προηγούμενη έρευνά της η Zero Waste Scotland προειδοποιούσε ότι τα απόβλητα από τα τρόφιμα επιφέρουν χειρότερες συνέπειες στο περιβάλλον απ’ ό,τι το πλαστικό. Τα απόβλητα τροφίμων είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Άλλωστε, η μεταφορά τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, έχει ως συνέπεια να εκπέμπεται μεθάνιο, ένα από τα πιο επιβλαβή αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου. Βραχυπρόθεσμα, το μεθάνιο είναι πολλές φορές χειρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα, επισημαίνουν ειδικοί.