Π. Κανελλόπουλος: Οι Μεγάλοι Προμηθευτές Αερίου θα Υπερασπίσουν τα Μερίδιά τους

Π. Κανελλόπουλος: Οι Μεγάλοι Προμηθευτές Αερίου θα Υπερασπίσουν τα Μερίδιά τους
του Χάρη Φλουδόπουλου
Δευ, 22 Ιουλίου 2019 - 14:58

Ο κύριος τομέας που ωθεί την αύξηση της ζήτησης για αέριο είναι η ηλεκτροπαραγωγή, η οποία θα βαίνει αυξανόμενη τα επόμενα χρόνια και υπό αυτήν την έννοια η ανοδική πορεία του φυσικού αερίου είναι διατηρήσιμη εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της MNG Trading της εταιρείας εμπορίας αερίου της Mytilineos Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Η αγορά φέτος αναμένεται να κλείσει στα 6 δισ. κυβικά μέτρα με αύξηση 20% σε σχέση με τα 5 δισ. κυβικά μέτρα του 2018.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο που εισάγεται από αγωγούς εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο προκειμένου ένα χαρτοφυλάκιο προμηθειών φα να είναι ανταγωνιστικό, ευέλικτο και να εγγυάται την ασφάλεια τροφοδοσίας.

Σήμερα το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG εμφανίζει ανοδική τάση και στην Ελλάδα έφτασαν ποσότητες από διαφορετικές πηγές όπως το Κατάρ, η Νιγηρία, η Αρκτική. Η άνοδος του LNG διευκολύνθηκε από την υποδομή της Ρεβυθούσας που είναι σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο το στέμμα του ελληνικού συστήματος και η οποία μετά την αναβάθμιση μπορεί να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες αερίου που φτάνουν στη χώρα μας.

Μάλιστα πρόσφατα η Ελλάδα έγινε και εξαγωγέας με ποσότητες της τάξης του 0,4 δισ. κυβικά μέτρα προς τη Βουλγαρία, λόγω της σημαντικής διαφοράς που υπάρχει στην τιμή του LNG με το ρωσικό αέριο.

"Το LNG αυξάνεται όμως δεν ξέρουμε εάν αυτή η τάση είναι διατηρήσιμη, αυτό κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Οι μεγάλοι προμηθευτές θα υπερασπιστούν τα μερίδιά τους και περιμένουμε την αντίδρασή τους. Δεν θα πρέπει να την υποτιμά κανείς" υπογράμμισε ο κ. Κανελλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι το αέριο από αγωγό είναι απαραίτητο και πρέπει να υπάρχει ένα κατάλληλο μείγμα με LNG.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Κανελλόπουλου, οι εισαγωγές LNG στο ελληνικό σύστημα θα αυξηθούν το 2019 από το 1 στο 1,4 δισ. κυβικά μέτρα.

Τέλος ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε ότι υποστηρίζει τα έργα υποδομής που είναι οικονομικά βιώσιμα και ανταγωνιστικά χωρίς να επιδοτούνται από τους τελικούς χρήστες.

 

(capital.gr)