Υπό Εκκόλαψη, Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού των Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης

Υπό Εκκόλαψη, Περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού των Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης
energia.gr
Δευ, 22 Ιουλίου 2019 - 20:03

Oι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Βουλγαρίας (ESO) και της Ρουμανίας (Transelectrica) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση περιφερειακού κέντρου συντονισμού στη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ENTSO-E, το μνημόνιο θέτει το πλαίσιο για τη συνεργασία των τριών φορέων, με στόχο μια κοινώς αποδεκτή λύση για τη δημιουργία του κέντρου, με βάση την αποδοτική και έγκαιρη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το τρίτο ενεργειακό πακέτο και το πακέτο καθαρής ενέργειας της Ε.Ε. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, η μορφή που θα προσλάβει αυτή η νέα νομική οντότητα, όπως και οι υποχρεώσεις και η έδρα της, θα συναποφασιστούν από τους τρεις διαχειριστές.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • 4 Αυγούστου 2019: Ανάθεση του υπολογιστή ισχύος ΝΑ Ευρώπης
  • 15 Σεπτεμβρίου 2019: Υπογραφή συμβολαίου για τον υπολογιστή ισχύος ΝΑ Ευρώπης
  • 1 Νοεμβρίου 2019: Απόφαση για την τοποθεσία του κέντρου
  • 15 Δεκεμβρίου 2019: Υπογραφή των εγγράφων για την σύσταση του κέντρου

Επιπλέον, ο ENTSO-E αναφέρει πως οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να προετοιμάσουν τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά που θα είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, ότι οι διαχειριστές θα προσφέρουν υπηρεσίες υπολογισμού ισχύος και θα προσφερθούν προσωρινά ως υπολογιστές μέχρι τη σύσταση του κέντρου ως διακριτή εταιρεία και δεύτερον, ότι ο ΑΔΜΗΕ θα παρέχει την υπηρεσία συντονισμένης ανάλυσης ασφαλείας για το κέντρο μέχρι τη σύστασή του.